Na hlavný obsah

Lynx Commando je pripravené vycestovať na Ukrajinu

Za úlohu má chrániť diplomatov.

Po začiatku vojny na Ukrajine dostali pokyn, aby si nachystali a zbalili všetky potrebné veci. Slovenská elitná jednotka, známa ako Lynx Commando, je pripravená vycestovať do vojnovej zóny.

Ich úlohou je chrániť slovenských diplomatov v Kyjeve. Skúsenosti už majú z Iraku, kde prežili samovražedný útok na našu ambasádu v Bagdade. Exkluzívne o tom pre RTVS prehovoril člen špeciálnej jednotky.

„Dostali sme pokyn, aby sme si nachystali všetky potrebné veci, celý útvar, keby sme potrebovali vycestovať. A to či už na ukrajinskú hranicu pomôcť a zároveň sme boli pripravení desiati ľudia okamžite vycestovať do Kyjeva na našu ambasádu,“ povedal člen Lynx Commanda.

Pozrite si celú reportáž:

Od začiatku vojny na Ukrajine, teda už vyše dvoch mesiacov, sú v pohotovosti. Pripravení chrániť slovenských diplomatov v Kyjeve. Definitívne rozhodnutie o ich odchode zatiaľ nie je.

Posledné slovo majú šéfovia rezortov diplomacie a vnútra Ivan Korčok (nom. SaS) a Roman Mikulec (OĽANO). Ak aj padne rozhodnutie, že je potrebné chrániť diplomatov, z bezpečnostných dôvodov nie je možné povedať, kedy náš elitný tím do Kyjeva vyrazí.

„Samozrejme, tých 10 ľudí je prichystaných, ale my sme odvtedy urobili opatrenia tak, aby bolo pripravených viac ľudí, keby bolo treba. Čiže vlastne všetci majú nachystané veci, ako útvar, ako chlapi sme do hodiny pripravení,“ dodal člen komanda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko