Na hlavný obsah

Macron prišiel s nápadom vytvoriť európske spoločenstvo aj s krajinami mimo EÚ

Zahrňovalo by demokratické štáty.

Macron prišiel s nápadom vytvoriť európske spoločenstvo aj s krajinami mimo EÚ
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok vyhlásil, že bude trvať „desaťročia“, kým sa nejaký kandidát ako napríklad Ukrajina stane členom Európskej únie, a naznačil vytvorenie širšieho politického spoločenstva demokratických štátov okolo Únie. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

„Ak im aj dáme zajtra štatút kandidáta, všetci dobre vieme, že proces umožnenia vstupu do EÚ bude trvať niekoľko rokov, popravde, nepochybne niekoľko desaťročí,“ povedal Macron.

Zdôraznil však, že udeliť Ukrajine a ďalším nádejným štátom ako Moldavsko a Gruzínsko miesto vo vnútri Európy je naliehavou záležitosťou, a vyzval na vytvorenie „európskeho politického spoločenstva“.

„Táto nová európska organizácia by umožnila demokratickým európskym štátom nájsť si nový priestor pre politickú spoluprácu, bezpečnosť, spoluprácu v energetike, doprave, investíciách, infraštruktúre, pohyb ľudí,“ dodal francúzsky prezident.

Rusko začalo 24. februára inváziu na Ukrajine čiastočne aj preto, aby prekazilo Ukrajine smerovanie k členstvu v EÚ a NATO. Gruzínsko a Moldavsko sú tiež sčasti okupované vojakmi Moskvy.

Krátko pred týmto Macronovým prejavom predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na Twitteri oznámila, že eurokomisia ako výkonný orgán EÚ vyjadrí svoj „názor“ na snahu Ukrajiny o členstvo v júni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet