Na hlavný obsah

Maďarsko žiada, aby sa embargo ruskej ropy netýkalo prepravy ropovodmi

Vyhlásil maďarský šéf diplomacie.

Maďarsko žiada, aby sa embargo ruskej ropy netýkalo prepravy ropovodmi
Na ilustračnej snímke ropný vrt. Foto: RTVS

Maďarsko naďalej nemieni podporiť embargo Európskej únie na dovoz ruskej ropy a požaduje, aby sa nevzťahovalo na prepravu ropovodmi. Vyhlásil to v stredu (11. 5.) maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó, podľa ktorého sa stále nečrtá dohoda medzi Budapešťou a Európskou komisiou.

Brusel sa pokúša vládu premiéra Viktora Orbána presvedčiť pomocou ústupkov vrátane prísľubov investícií do infraštruktúry. Jej súhlas však ani týždeň od zverejnenia návrhu šiesteho balíka protiruských sankcií obsahujúcich ropné embargo nemá.

Komisia minulú stredu (4. 5.) v rámci sankcií za ruskú inváziu na Ukrajinu navrhla do konca tohto roka úplne ukončiť dovoz ruskej ropy. Opatrenie, ktoré má režim prezidenta Vladimira Putina pripraviť o významnú časť zdrojov na financovanie vojenskej agresie, však Budapešť nechce podporiť pre očakávaný ekonomický dosah na Maďarsko.

Výnimky z embarga

Orbánovu vládu nepresvedčilo ani to, že Brusel navrhol pre krajiny najviac závislé od ruskej ropy výnimky, ktoré majú popri Maďarsku získať aj Slovensko a Česko. Budapešť a Bratislava majú dostať odklad do konca roka 2024, Praha do polovice toho istého roka.

„Brusel nenavrhol riešenie, ktoré by fungovalo na dosady porovnateľné s jadrovým výbuchom, ktoré by toto potenciálne embargo na ruskú ropu malo na maďarskú ekonomiku,“ vyhlásil podľa agentúry Reuters maďarský minister vo facebookovom videu.

Dodal, že Maďarsko by podporilo iba embargo na dovoz ruskej ropy po mori a nie potrubím. Maďarsko, ktoré nemá prístup k moru, ropovodom Družba zabezpečuje v súčasnosti zhruba dve tretiny svojej spotreby ropy.

Rokovania pokračujú

O sankciách v stredu rokujú veľvyslanci únijných krajín, ktorí však podľa diplomatických zdrojov s najväčšou pravdepodobnosťou nedospejú k výraznému posunu.

Podľa vyjadrenia šéfa únijnej diplomacie Josepa Borrella by mohli k zhode dospieť v pondelok ministri zahraničia členských krajín na pravidelnom zasadnutí v Bruseli, Maďarsko však dovtedy trvá na splnení svojich podmienok, medzi ktoré patria investície do ropnej infraštruktúry.

O nich by v najbližších dňoch chcela rokovať predsedníčka EK Ursula von der Leyenová, ktorá chystá videokonferenciu s lídrami krajín z okolia Maďarska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet