Na hlavný obsah

Matovič: Zníženie DPH na palivá nie je možné v súlade so smernicou Európskej rady

Peniaze z ropnej dane chce použiť na zvyšovanie platov lekárov či učiteľov.

Matovič: Zníženie DPH na palivá nie je možné v súlade so smernicou Európskej rady
Na snímke minister financií SR Igor Matovič. Foto: TASR

Na motorové palivá sa nedá aplikovať nižšia sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH). Zaväzuje nás k tomu smernica Európskej rady. Uviedol to v pondelok (23. 5.) minister financií Igor Matovič (OĽANO) v reakcii na návrh SaS.

Matovič sa odvolal na spomenutú smernicu a tiež list od komisára Európskej únie pre hospodárstvo Paola Gentiloniho. „Poliaci to urobili (zníženie DPH na palivá) 1. februára na drzovku. Prišiel list od Gentiloniho, aby sme sa držali smernice,“ uviedol minister.

„Prijali sme záväzok dodržiavať právo EÚ, to je nadradené našim zákonom. Snažíme sa pravidlá dodržiavať,“ doplnil. K iniciatíve SaS uviedol, že je to „dobrý pokus“ a že „snaha sa cení“.

Verí, že strana podporí ním iniciovanú snahu o zavedenie ropnej dane. Inak podľa neho Slovensko príde o 30 miliónov eur počas budúceho mesiaca, ktoré by priniesla táto daň.

Liberálom ponúkol alternatívny návrh – použiť výnos z ropnej dane na vyššie platy sestier, lekárov a učiteľov. „Zaslúžia si vyššie platy,“ skonštatoval Matovič a dodal, že v takomto prípade „ovca bude celá a vlk bude sýty“.

Reakcia SaS

Koaličnú SaS mrzí, že Matovič svoje výhrady nekomunikoval najprv jej, ale ich „používa na to, aby opäť raz verejne útočil na svojho koaličného partnera“. Strana to uviedla v reakcii na ministrovu tlačovku.

„Našou snahou bolo znížiť DPH z cien benzínu a nafty na 8%. Napriek tomu, že k tomuto kroku pristúpilo Poľsko, Igor Matovič je proti. Na koaličnej rade sa dokonca rozprávalo o období do konca roka, čo by sa dalo vyjednať aj s EÚ. Sme, samozrejme, otvorení zníženiu či pozastaveniu akejkoľvek inej dane. Ak však nebude dohoda na znížení dane v takom rozsahu, ako sme navrhli, zavedenie dane z ropy vetujeme,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Na vyššie platy sestier, lekárov a učiteľov mal podľa SaS myslieť minister financií pri príprave rozpočtu. „Navyše, predtým tvrdil, že z výnosu z dane z ropy chce financovať daňový bonus a voľnočasové poukazy. Teraz tvrdí, že tieto peniaze chce dať na vyššie platov učiteľov či sestier. Minister jednoducho klame, pretože zvyšovanie platov pre učiteľov a zdravotných pracovníkov blokuje už vyše roka,“ doplnil predseda finančného výboru Marián Viskupič (SaS).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika