Na hlavný obsah

Medzi sto najvplyvnejších ľudí sveta zaradil časopis Time Zelenského, Bidena či Adele

Sú v rôznych kategóriách.

najvplyvnejšie osobnosti sveta podľa TIME
Najvplyvnejšie osobnosti sveta podľa časopisu TIME – na snímke zľava ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, americká moderátorka Oprah Winfreyová, ruský prezident Vladimir Putin a šéfka EK Ursula von der Leyenová.Foto: TASR/AP, koláž: RTVS
Foto: TASR/AP, koláž: RTVS

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, zvolená členka amerického najvyššieho súdu Ketanji Brownová, ruský prezident Vladimir Putin či predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sú medzi stovkou najvplyvnejších ľudí vybraných časopisom Time.

Ocitli sa v skupine najvplyvnejších lídrov. K nim zaradil Time napríklad aj náčelníka ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného, nemeckého kancelára Olafa Scholza či prezidentov USA a Číny Joea Bidena a Si Ťin-pchinga. Na čele tejto skupiny je fotografia Mie Mottleovej, ktorá ako prvá žena vedie barbadoskú vládu.

Time charakterizuje svoj výber ako zoznam sto najvplyvnejších, nie najmocnejších ľudí sveta, pretože moc je zrejmá, zatiaľ čo vplyv menej. Medzi kritériá výberu patrí aktivizmus, inovácie a úspechy.

Sto vybraných zaraďuje do podkategórií, ako sú politickí lídri, inovátori, umelci, giganti, velikáni a idoly či priekopníci.

Idoly či giganti

Medzi idolmi sa tento rok ocitol španielsky tenista Rafael Nadal alebo britská speváčka Adele. Rovnako tak aj šéfredaktor ruských novín Novaja Gazeta Dmitrij Muratov.

Za giganta Time považuje generálneho riaditeľa spoločnosti Apple Tima Cooka aj moderátorku Oprah Winfreyovú. V zozname je aj šéfka Európskej centrálnej banky Christine Lagardeová.

Medzi vybranými umelcami je herečka, speváčka a modelka Zoë Kravitzová alebo americká herečka a televízna producentka Sarah Jessica Parkerová.

Ku každému z vybraných Time doplnil text rôznych autorov. Ten o Winfreyovej napísala bývalá americká prvá dáma Michelle Obamová a moderátorku v ňom nazvala „spoločným menovateľom“. Odôvodnila to tým, že svojimi projektmi núti ostatných premýšľať kriticky nad tým, ako zlepšiť spoločnosť.

K Putinovi zvolil Time článok napísaný ruským disidentom Alexejom Navaľným, k Zelenskému Bidenom. Šéf Bieleho domu v ňom napísal, že Ukrajinci majú vodcu hodného ich odvahy a odolnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet