Na hlavný obsah

Michal Šimečka je novým predsedom Progresívneho Slovenska

Kandidoval ako jediný.

Michal Šimečka je novým predsedom Progresívneho Slovenska
Michal Šimečka na sneme Progresívneho Slovenska. Foto: Facebook/progresívne Slovensko

Mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) bude viesť Michal Šimečka. Delegáti hnutia ho zvolili na sobotňajšom sneme za predsedu PS. Vo funkcii nahradí Irenu Bihariovú.

Podpredseda europarlamentu Michal Šimečka bol jediným kandidátom, ktorý sa o post predsedu uchádzal. Podporu mu hlasovaním vyjadrilo 152 zo 156 prítomných delegátov. V sobotu (7. 5.) zaňho hlasovalo 152 zo 156 delegátov.

Irena Bihariová viedla PS od júna 2020. Už skôr vyhlásila, že považuje Šimečku za svojho prirodzeného nástupcu. „To, čo sa naučil v Európskom parlamente, a vedel v tom plávať, ako sa vytvárajú spojenectvá, koalície, strategické dohody, je nevyhnutná výbava pre predsedu,“ povedala na sneme. Pred ňou šéfoval hnutiu Michal Truban.

Dá sa to robiť inak, hovorí Šimečka

Nový predseda PS predstavil tri hlavné ciele, ktoré bude chcieť hnutie dosiahnuť. „Je to férová a spravodlivá krajina pre všetkých, európska kvalita života pre všetkých a zelené Slovensko,“ vyhlásil Šimečka. Vylúčil prípadnú spoluprácu so Smerom-SD a „fašistami“. „So starými, ktorí tu už boli, aj tými, čo prídu.“ Hnutie tiež podľa jeho slov neuvažuje ani o spolupráci s Hlasom-SD.

V príspevku na sociálnej sieti nový predseda hnutia bezprostredne po zvolení napísal, že krajina sa podľa neho dá viesť aj inak.

„Dá sa to robiť inak. Dá sa kompetentne a civilizovane riadiť štát, bez divadla a hádok. Dá sa nekradnúť, a popritom aj robiť dôležité systémové zmeny,“ napísal. Slovensko chce posunúť k európskej kvalite života pre všetkých.

„Viem, v čom všetkom naša krajina zlyháva. Vnímam tie nefungujúce inštitúcie, zanedbané školy a nemocnice, ľudí na hranici chudoby, nedostupné bývanie a mladých ľudí, ktorí utekajú do zahraničia,“ uviedol a dodal, že najväčším rizikom je tichá rezignácia väčšiny spoločnosti.

V domácej politike chce Šimečka ponúknuť „spoluprácu namiesto neustálych osobných konfliktov a podrazov.“

Snem si tiež zvolil podpredsedov hnutia, stali sa nimi Irena Bihariová, Lucia Plaváková, Martin Hojsík, Michal Truban a Tomáš Valášek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko