Na hlavný obsah

Mierové rokovania sú pozastavené, hovorí Podoľak

Od marca neexistuje žiaden pokrok v mierových rozhovoroch.

Mierové rokovania sú pozastavené, hovorí Podoľak
Na snímke Mychajlo Podoľak, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a člen ukrajinskej vyjednávacej delegácie. Foto: TASR/AP

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v utorok (17. 5.) uviedol, že mierové rokovania medzi Kyjevom a Moskvou pozastavili a Rusko obvinil zo „stereotypného zmýšľania“. Píšu o tom denník The Guardian a televízia CNN.

Od marcového stretnutia delegácií Ukrajiny a Ruska v Istanbule nenastali „žiadne významné zmeny, žiaden pokrok“. „Objektívne poviem, proces rokovaní je pozastavený,“ povedal Podoľak novinárom.

Rusko podľa neho nerozumie procesom v súčasnom svete a svojej negatívnej úlohe. Moskva nechápe, že vojna na Ukrajine „už neprebieha podľa jej pravidiel, jej plánov a jej harmonogramu“. Podoľak tiež poukázal na to, že odpor zo strany Ukrajiny narastá a „Rusko v žiadnom prípade nedosiahne svoje ciele“.

Ukrajina sa žiadneho územia nevzdá

Podoľak takisto odmietol akékoľvek územné ústupky Rusku. „Vojna sa neskončí, ak sa vzdáme niektorých našich území. Pre Ukrajinu je to je neprijateľné a neakceptovala by to ani ukrajinská spoločnosť,“ zdôraznil.

Narážajúc na Minské dohovory týkajúce sa urovnania konfliktu na východnej Ukrajine dodal, že dohodu „Minsk 2“ prezident Volodymyr Zelenskyj nepodpíše, pretože by išlo o „odklad vojny“, ktorá by mohla vypuknúť o rok či dva a bola by ešte ničivejšia.

Politická elita v Rusku sa podľa Podoľaka obáva povedať pravdu a namiesto toho sa rozhodla „pokračovať v rokovaniach ako súčasť svojej propagandy“ adresovanej len domácemu obyvateľstvu. „Podľa môjho názoru je to strategickým cieľom Rusov: Všetko alebo nič.“

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Andrej Rudenko predtým v utorok novinárom v Nižnom Novgorode takisto potvrdil, že medzi Ruskom a Ukrajinou neprebiehajú aktuálne nijaké rozhovory o ukončení vojny, napísala ruská agentúra Interfax. „Nie, rokovania nepokračujú. Ukrajina sa prakticky stiahla z rokovacieho procesu,“ vyhlásil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet