Na hlavný obsah

Minister životného prostredia chce regulovať fotografovanie divej zveri

Budaj považuje nelegálne krmoviská za problém.

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) chce fotografovanie voľne žijúcej zveri regulovať zákonom. Povedal to na Podpoľaní, teda na mieste, kde ochranári údajne našli nelegálne krmoviská pre medvede.

Práve tie považuje minister za jeden z problémov, pre ktorý v tejto lokalite medvedica nedávno napadla dvoch ľudí.

„Ja obdivujem všetkých dobrých fotografov zveri, ale mali sme tu vážnu nehodu a treba to regulovať. Treba z toho urobiť normálnu živnosť, na ktorej si budú ľudia zarábať a snažiť sa držať na uzde pytliactvo,“ povedal Budaj.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Práce profesionálnych fotografov zo štátnych lesov a z Technickej univerzity vo Zvolene nie sú podľa riaditeľky Chránenej krajinnej oblasti Poľana problém, ale prínos.

„Vďaka nim poznáme oveľa lepšie ich etológiu, pohlavnú štruktúru. Vieme povedať, ktoré jedince sú dominantné. Vieme predikovať budúci vývoj celej populácie,“ uviedla riaditeľka správy Vladimíra Fabriciusová.

Podľa odborníkov je na Poľane v súčasnosti 200 medveďov. Dôvodom premnoženia je sopečný pôvod pohoria – kvalitná pôda a rastlinstvo. V Podpoľaní sa tiež pestuje kukurica, ktorú vyhľadávajú medvedice s mladými. Výstavba diaľnic bráni ich migrácii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko