Na hlavný obsah

Ministri k výročiu vstupu SR do EÚ: Bol to obrovský a úspešný krok

Naď je presvedčený, že Slovensko je rešpektovaný partner.

Ministri k výročiu vstupu SR do EÚ: Bol to obrovský a úspešný krok
Na ilustračnej snímke vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Vstup Slovenska do Európskej únie (EÚ) vnímajú ministri slovenskej vlády ako prínosný krok, aj v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Pri príležitosti nedeľného (1. 5.) 18. výročia vstupu to zhodnotili na sociálnej sieti.        

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková ohodnotila vstup Slovenska do EÚ ako obrovský a úspešný krok pre krajinu. „Náš vstup do EÚ nebol jednoduchý proces. Splniť všetky kritériá po predchádzajúcich rokoch vlády Vladimíra Mečiara, ktoré boli veľkým odklonom od demokracie, nebolo jednoduché,“ skonštatovala.

Kolíková poukázala, že Slovensko momentálne presadzuje vytvorenie reformného tímu, ktorý pomôže Ukrajine s potrebnými reformami na vstup do Únie.

Silná a jednotná Únia

EÚ podľa vicepremiérky Veroniky Remišovej (Za ľudí) nebola nikdy taká jednotná a silná ako dnes. Pomáha totiž Ukrajine a hľadá riešenie ako zvládnuť bezpečnostnú a energetickú krízu.

„Spoločná Európa už neraz ukázala, že má na to zvládnuť aj ťažké výzvy. A svojim občanom zaistiť bezpečnosť a kvalitu života, ktorá patrí medzi najvyššie na svete,“ skonštatovala.

Z pohľadu rezortu vnútra je významnou spoluprácou boj proti obchodovaniu s ľuďmi, humanitárna pomoc či výmena informácií. Tiež vytvorenie Európskeho fondu solidarity zameraného na pomoc pri živelných pohromách.

„V kontexte vojny na Ukrajine sa ukázala neoceniteľná úloha rezortu pri manažovaní príchodu a ďalšej integrácie odídencov na území Slovenska a EÚ, posilnená pomocou členských štátov,“ povedal šéf rezortu vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Naď hovorí o rovnakých hodnotách

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) je presvedčený, že Slovensko je v súčasnosti rovnocenným partnerom, ktorého rešpektujú vďaka „korektným vzťahom, otvorenému dialógu a správne nastavenému morálnemu kompasu“.

„Aj v ostatných týždňoch vidíme, že byť súčasťou spoločenstva krajín s rovnakým hodnotovým nastavením môže byť jedným z najdôležitejších rozhodnutí vôbec,“ poznamenal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko