Na hlavný obsah

Mnohí Rusi nie sú spokojní s vývojom vojny na Ukrajine, žiadajú mobilizáciu

Vojnu aj tak schvaľuje stále vyše 80 % Rusov.

Mnohí Rusi nie sú spokojní s vývojom vojny na Ukrajine, žiadajú mobilizáciu
Ilustračná snímka ruských vojakov. Foto: TASR/AP

Ruská invázia na Ukrajine trvá už 90 dní – 24. februára agresor napadol svojho suseda zo severu, juhu a východu. Ruskí vojenskí komentátori a veteráni sú nespokojní s doterajšími výsledkami „špeciálnej operácie“ – ako Rusi nazývajú túto vojnu.

Žiadajú mobilizáciu i tresty smrti pre dezertérov. Podľa odhadov Moskva od začiatku agresie stratila toľko vojakov ako počas 9 rokov v Afganistane.

Ukrajinský šéf diplomacie Dmytro Kuleba upozornil, že Kyjev, aj napriek mohutnej podpore Západu, nemá dostatok zbraní a vyzval na urýchlenie ich dodávok. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Síposová.

Pred troma mesiacmi nevyberavo odmietol obranca Hadieho ostrova splniť výzvu ruskej vojnovej lode, aby sa vzdal. Jeho odpoveď medzitým zľudovela a riadia sa ňou aj Ukrajinci – 97% verí, že vojnu vyhrajú.

Od bleskovej vojny k zákopovej

Prezident Volodymyr Zelenskyj súhlasí – obyvatelia krajiny nemajú inú alternatívu, ako bojovať a vyhrať. Pôvodne Moskva plánovala podľa expertov bleskovú vojnu a rýchlo obsadiť Kyjev. Teraz sa však hovorí o presnom opaku na východe krajiny – zákopovej vojne.

„Rusku plán na rýchle obsadenie Ukrajiny a zmenu režimu nevyšiel. Skončilo to nakoniec v takzvanej opotrebovávacej vojne. Situácia je pomerne statická a podobá sa veľmi na prvú alebo druhú svetovú vojnu. Je to taká vojna na vydržanie. Konflikt môže byť veľmi dlhý a mohol by sa preklopiť do polozamrznutého konfliktu,“ myslí si generál Pavel Macko.

To znamená brániť dobyté územie a ostreľovať vzdialené, čo už Rusko de facto robí. Viac sa momentálne od druhej najsilnejšej armády sveta neočakáva.

Problémy v raji

„Verejnosť dlho masírovala ruská propaganda, ukazovali sa ruské takmer zázračné zbrane. Odborníci však vedeli, že ruské ozbrojené sily majú aj problémy, ale nikto si nepredstavoval, že sú až také veľké,“ vysvetlil Macko.

Kremeľ okrem toho na rozdiel od Ukrajiny nemobilizoval, a tak mu chýbajú podľa pozorovateľov vojaci. Ruskí nacionalisti však mobilizáciu žiadajú.

„Pokiaľ Rusko nebude mobilizovať, nevie zásadným spôsobom zvýšiť počet vojakov na bojisku. Rusi nasadili takmer všetko, čo v mierovom stave vedeli nasadiť, ale na takú obrovskú krajinu, akou je Ukrajina, to nestačí,“ dodáva generál.

Táto nespokojnosť s výsledkami agresie na Ukrajine však nevplýva na jej podporu. Schvaľuje ju stále vyše 80 % Rusov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál