Na hlavný obsah

MS 2022: Slovensko po skvelom výkone vyhralo nad Dánskom 7:1 a je vo štvrťfinále

Zápas sme sledovali naživo.

MS 2022: Slovensko po skvelom výkone vyhralo nad Dánskom 7:1 a je vo štvrťfinále
Foto zo zápasu Slovensko - Dánsko na MS 2022. Foto: TASR

Slovenskí hokejisti v utorkovom (24. 5.) zápase A-skupiny zdolali Dánsko po dosiaľ najlepšom výkone na MS 2022 presvedčivo 7:1 a postúpili do štvrťfinále turnaja. Hlavnými strojcami úspechu boli kapitán mužstva a najlepší hráč duelu Tomáš Tatar, ktorý dal v prvej tretine dva góly, a úspešné druhé dejstvo. V ňom dali Slováci tri góly a položili základy vysokého triumfu.

V úvodnej dvadsaťminútovke sprvu diváci veľa šanci nevideli. Po úspešnom buly sa však tečovaným pukom presadil začiatkom 11. minúty „Trto“. Dánsko sa ťažko dostávalo do tempa po pondelkovej (23. 5.) výhre nad Kanadou (3:2), ktorá mužstvo, zjavne, vyšťavila fyzicky.

Prvú strelu na bránku poslalo až v 18. minúte počas presilovky. Z gólu sa ale netešili. Naopak, 23 sekúnd pred koncom prvej 20-minútovky sa znovu presadil Tatar po úspešnom prečíslení a krásnom blafáku na Dahma.

Slováci v druhej tretine dominovali a postupne pridali tri góly. Najprv sa presadil tri sekundy pred koncom presilovky Regenda. V 33. minúte sa ujala strela od modrej čiary v podaní Rosandiča a koncom druhého dejstva sa fantastickým forčekingom, prienikom a blafákom presadil Slafkovský.

V tretej tretine síce SR inkasovala gól v oslabení, ten už však na víťazovi duelu a postupujúcom medzi top osmičku nič nezmenil. Naopak, v závere ešte triumf poistili gólom mladý obranca Šimon Nemec a následne aj na turnaji už štvorgólový Pavol Regenda.

Zverenci trénera Craiga Ramsayho potrebovali v utorok bodovať naplno, aby si vybojovali štvrťfinálovú miestenku. Práve na Dánsko, ktoré bolo predtým na postupovom štvrtom mieste, strácali tri body. Po tomto dueli majú oba tímy na konte 12 bodov, v prospech SR rozhoduje lepší vzájomný zápas.

Na meno štvrtkového (26. 5.) štvrťfinálového súpera ešte Slovensko musí čakať. Bude ním však víťaz B-skupiny (Švédsko alebo Fínsko). Rozhodne o ňom večerný duel Fínsko – Česko.

Priebeh zápasu:

Prvá tretina:

Rozhodca odpískal úvod zápasu Slovensko – Dánsko. Tatar hneď v úvodných sekundách vypracoval šancu, jeho strela však bola zblokovaná. Roman následne mieril nepresne. Neujala sa ani otočka Takáča spoza bránky.

Slafkovský v 5. minúte bekhendom posúval pred bránku Tatarovi, ten to skúšal strelou švihom spoza obrancu, dánsky brankár Dahm bol na správnom mieste.

Úvodná polovica prvého dejstva veľa šancí nepriniesla. Hrá sa najmä v strede poľa, oba tímy sa snažia neurobiť chybu vo vlastnom pásme.

Mladík Slafkovský si našiel puk v ťažkej pozícii, z uhla neprestrelil Dahma.

Kapitán Slovenska Tomáš Tatar presne začiatkom 11. minúty ťažil z vyhratého buly Michala Krištofa a strelil gól na 1:0. „Trtovu“ strelu ešte tečoval jeden z dánskych hráčov.

Fehérváry to skúšal strelou od modrej, gólmanovi Dánov však nik z bielo-modrých neclonil vo výhľade.

Dáni si zvýšenou aktivitou vypýtali tvrdšie zákroky súpera a následne aj presilovku po vylúčení Gachulinca.

Húska si v 18. minúte pripísal na svoje konto vôbec prvý zákrok v zápase. Dáni neúspešne vystrelili na bránku do jeho ľavého betónu. Nebezpečne to v početnej výhode skúšal aj Regin, pred odkrytou bránkou Húsku nestál žiaden Dán.

Úspešný protiútok Slovákov v 20. minúte a Tatar zvýšil už na 2:0! SR sa dostala do prečíslenia troch proti dvom. Po kombinácii Slafkovský – Krištof – Tatar sa puk dostal ku kapitánovi mužstva a ten si krásnym blafákom položil Dahma na ľad a úspešne zavesil. Koniec prvej tretiny.

Druhá tretina:

Začalo sa druhé dejstvo stretnutia. Slovensko v ňom má presilovku. Nastrelenie Fehérváryho nerobilo problém Dahmovi. Opäť mu nikto neclonil. Regenda si vytváral veľkú šancu, posledná kľučka bola však zbytočná a odzbrojil ho Jensen.

Regenda však tri sekundy pred koncom početnej výhody predsa len zužitkovalo toto zvýhodnenie. Z bezprostrednej blízkosti preloboval Dahma, puk prešiel tesne za bránkovú čiaru na 3:0.

Tím spod Tatier musí krotiť eufóriu a ubrániť sa v oslabení po faule Grmana na Ehlersa. V oslabení sa však SR dostala do prečíslenia, Liška s Romanom ale túto šancu nevyužili.

Slafkovský po ubránenom oslabení zrýchlil, vystrelil a Tatar dorážal v 26. minúte. Neúspešne. Aagaard potom ohrozil Húsku, jeho vyrážačka bola pohotová.

Kristensenovo nastrelenie smrdelo nebezpečnou príležitosťou. Neúspešne to skúšali aj Lassen a Jensen, mierili len do rohu. Jednu z najväčších šancí v zápase mali Dáni v 31. minúte, Frans Nielsen strieľal spoza obrancu, Húska si to postrážil.

V 33. minúte to skúsil Rosandič od modrej čiary po zadovke Luntera a jemne tečovaná strela slovenského beka sa zastavila až v sieti súpera na 4:0.

Jakobsenov skákajúci puk robil problémy Húskovi, úradoval však jeho betón. Dáni získali presilovku a gólman SR má plné ruky práce. Liška vystupoval proti Lauridsenovi, bielo-modrí držia čisté konto.

V 39. minúte sa opäť mení skóre. Slafkovského parádny forčeking a prienik ku bránke doplnený blafákom a gólom už na 5:0.

Takáč trafil žrď, mohlo byť už 6:0. Koniec druhej tretiny.

Tretia tretina:

Začala sa tretia tretina dosiaľ úspešného duelu pre Slovensko. Jej prvé minúty prebiehajú v pokojnom tempe. O výsledku je, zdá sa, rozhodnuté.

Po snahe Sýkoru posúval Grman na Gachulinca. Ten to skúsil strelou od modrej.

Regenda ide na trestnú lavicu a dáva akú-takú nádej aspoň na lepší výsledok. Utorkové presilovky im však zatiaľ nevychádzali.

Táto početná výhoda však už gól červeno-bielych priniesla. Húska si neudrží čisté konto, prekonal ho Blichfeld na 1:5 z pohľadu Dánska.

Do konca duelu ostáva 10 minút. Nádherne to spolu skúšali aktívne forčekujúci Slafkovský a Tatar, kapitán SR však neslávil hetrik.

Nemec a Roman mohli poistiť výhru svojho tímu. Hlavne Nemec v skvelej pozícii príliš dlho váhal so strelou.

Regenda obeťou faulu a posledné minúty duelu budú pre Slovensko pokojnejšie. Odohrá ich totiž v početnej výhode.

Počas presilovky hrali hokejisti spod Tatier výborne, prakticky stále sa držali v pásme a mali viacero šancí. Najmä Tatar tie svoje na hetrik nezužitkoval.

Po presilovke však predsalen prišiel šiesty gól – postaral sa oň obranca Šimon Nemec – 6:1. Gól sa však ešte skúma, tréner súpera avizuje prihrávku rukou. Rozhodcovia ale potvrdili gól a nasleduje vylúčenie na dánskej strane. Hru ešte zdrží výmena plexiskla.

Regendova bomba v poslednej minúte duelu ešte predsa skončila v sieti a je 7:1.

Už sa nič nestalo, Slovensko vyhralo kľúčový zápas 7:1. Na meno štvrťfinálového súpera si ešte počká.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport