Na hlavný obsah

MS 2022: Kanada zdolala Francúzsko a upevnila si tretie miesto v tabuľke

Vo štvrťfinále narazí na Švédov.

MS 2022: Kanada zdolala Francúzsko a upevnila si tretie miesto v tabuľke
Foto zo zápasu Kanada - Francúzsko na MS 2022 v hokeji. Foto: TASR/AP

Hokejisti Kanady potvrdili pozíciu favorita, keď v záverečnom zápase základnej A-skupiny MS vo Fínsku zdolali Francúzsko v utorok (24. 5.) 7:1.

Po piatich víťazstvách a dvoch prehrách obsadili v skupine 3. miesto za Švajčiarskom a Nemeckom a pred Slovenskom. Kanaďania nastúpia vo štvrtkovom štvrťfinále v Tampere proti víťazovi B-skupiny Švédsku.

Pre Francúzov sa po dvoch víťazstvách a piatich prehrách šampionát skončil. Ďalšie štvrťfinálové dvojice tvoria Švajčiarsko – USA, Nemecko – Česko, a Fínsko – Slovensko.

Priebeh zápasu

Kanaďania nastúpili s cieľom napraviť si chuť po pondelňajšej prehre s Dánskom. Francúzi ustáli úvodný tlak sprevádzaný viacerými šancami, ale v 13. minúte inkasovali. Strelu Sanheima usmernil Cozens – 1:0. Keď Sanheimovu strelu dorazil v 18. minúte Comtois, Kanaďania získali potrebnú sebaistotu a dostali hru definitívne pod kontrolu.

Aj v druhej časti diktovali hru, v 23. minúte Dubois zblízka prekonal Ylönena – 3:0. Nasledovali ďalšie príležitosti Kanaďanov. Mercerova strela sa odrazila od žŕdok späť do hry a konštrukciu francúzskej bránky onedlho trafil aj Severson. Štvrtý gól Kanady pridal v 36. minúte po úniku za obranu a blafáku O´Dell – 4:0.

V tretej časti sa Francúzi dostali viac do hry, avšak Kanaďania žiadnu drámu nedovolili. Naopak, v 46. minúte predviedol obranca Whitecloud efektnú individuálnu akciu, po ktorej zvýšil na 5:0. Kanadský brankár Driedger prišiel o čisté konto v 49. minúte, keď sa Rech rozhodol vystreliť v úniku dvoch proti jednému – 5:1. Francúzi doplácali na chyby v defenzíve, keď viackrát nechali nepokrytých strelcov a na zvýšenie náskoku to využili Dubois a Severson – 7:1.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport