Na hlavný obsah

MS 2022: Kanada zdolala Kazachstan 6:3

Hokejisti Kanady splnili úlohu favorita.

MS 2022: Kanada zdolala Kazachstan 6:3
Na snímke kanadský hokejista Adam Lowry strieľa gól počas zápasu A-skupiny Kanada - Kazachstan. Foto: TASR/AP

Hokejisti Kanady splnili úlohu favorita a v základnej A-skupine MS vo Fínsku zdolali Kazachstan 6:3. Kazachovia v zápase dvakrát viedli (1:0, 2:1) a obhajcovi zlata dlho vzdorovali, no Kanaďania v závere zlomili odpor súpera. Útočník Dylan Cozens sa stal druhým hráčom MS, ktorý dosiahol hetrik.

Zápas sa začal s vyše hodinovým meškaním o 20.30, keďže pred prvým dnešným duelom (Nemecko – Dánsko 1:0) vypukol v helsinskej aréne menší požiar. Jeho uhasenie a následné bezpečnostné opatrenia posunuli začiatky oboch stretnutí.

Kanaďania si štvrtým víťazstvom udržali stopercentnú bilanciu a vďaka lepšiemu skóre sú na 1. mieste A-skupiny pred rovnako nezdolanými Švajčiarmi. Kazachstan je na opačnom póle tabuľky, keďže doteraz nezískal ani bod.

Kanaďania nastúpia po dni voľna v sobotu 19. mája od 15.20 SELČ v šlágri A-skupiny proti Švajčiarsku. Hráči Kazachstanu budú už v piatok (20. 5.) o 19.20 najbližší súper slovenských reprezentantov.

Hráči Kazachstanu mali nádejný vstup do zápasu

Hráči Kazachstanu mali nádejný vstup do zápasu, keď Petuchov v ich prvej vážnejšej šanci využil zakrytý výhľad brankára Thompsona – 1:0.

Tento stav však vydržal iba 80 sekúnd, nepokrytý Cozens zblízka dorazil puk za brankára Šutova – 1:1. Rozbeh favorita pribrzdili tri oslabenia a Kazachstan išiel druhýkrát do vedenia.

Šestakov zblízka pretlačil puk do bránky. Kanaďania však ešte do prvej prestávky stihli otočiť skóre. Už o dve minúty Batherson spoza bránky využil odraz puku od brankára Šutova a vyrovnal.

Rýchla súhra v kanadskej presilovke a zakončenie Lowryho prvýkrát poslali do vedenia favorita – 3:2.

Kanaďania sa v druhej tretine snažili diktovať tempo, ale v ich hre bolo viacero nepresností a do šancí sa viackrát dostali aj Kazachovia. Presilovka Kanady v 29. minúte priniesla efektný moment, keď brankár Šutov zmaril pohotovú streli Johnsona rýchlou lapačkou.

V 33. minúte sa obranca Severson dostal do úniku po návrate z trestnej lavice a prekonal brankára – 4:2.

Kazachovia sa však nevzdávali, držal ich aj Šutov a sami viackrát „podkúrili“ súperovi. Šancu na bodový úspech vykresal v 48. minúte Savickij, keď ťažil z nastreleného puku do Gravesa a následnej prihrávky Michajlisa pred odkrytú bránku.

Kanaďania získali späť dvojgólový náskok v presilovke v 52. minúte, keď Cozens pohotovo prestrelil Šutova. Rovnaký hráč v závere zaznamenal šiesty gól Kanady, keď zblízka dokonal hetrik – 6:3.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport