Na hlavný obsah

MS 2022: Slovensko podľahlo Švajčiarsku 3:5

Zápas sme sledovali online.

MS 2022: Slovensko podľahlo Švajčiarsku 3:5
Na snímke sprava Tomáš Tatar (Slovensko), Michael Fora a brankár Leandro Genoni (obaja Švajčiarsko). Foto: TASR

Slovenskí hokejisti v stredu (18. 5.) prehrali na MS 2022 proti Švajčiarsku 3:5. Na konte tak majú stále len tri body z prvého zápasu proti Francúzsku.

Slovensko do zápasu nevstúpilo dobre, už v prvej minúte síce šlo do presilovky, ale v nej inkasovalo – Malgin prestrelil Húsku. Už v desiatej minúte však bolo vyrovnané, Roman dotlačil Líškovu šancu za švajčiarskeho brankára.

Druhá tretina bola hektická, Slováci opäť prehrávali od 26. minúte, keď sa presadil Marti. Prvým gólom na MS v 26. minúte vyrovnal Juraj Slafkovský. Tretinu však napokon vyhrali Švajčiari, do vedenia 3:2 ich poslal Meier, ktorý prekonal Húsku po samostatnom úniku.

Švajčiarsko poslal v úvode poslednej časti do dvojgólového vedenia po chybe slovenskej obrany Hischier. Slováci reagovali v 49. minúte, po prihrávke mladíka Sýkoru znížil na 3:4 Takáč.

Slovákov trápili presilovky

Pred koncom malo Slovensko dvojminútovú presilovku 5 na 3 i päťminútovú presilovú hru, no vyrovnanie to neprinieslo. Naopak, Herzog do prázdnej brány upravil na konečných 3:5 Slováci tak majú na konte stále len tri body z prvého zápasu proti Francúzsku. Najbližším súperom Slovákov bude v piatok (20. 5.) o 19.20 Kazachstan.

„Bol to náročný duel, nezačali sme najlepšie, prvá tretina nebola dobrá, ďalšie dve tretiny boli lepšie. Presilovky nami nefungovali, musíme na tom zapracovať,“ povedal Martin Féhérváry po zápase pre RTVS.

O neúspešných presilovkách po zápase hovoril aj kapitán Tomáš Tatar. „Musíme si k sadnúť k presilovkám. Strašne sa narobíme na naše góly a tie, ktoré dostávame, sú nezmysly. Psychicky to ubíja hráčov. Čakajú nás tri zvládnuteľné zápasy – hlava hore a ideme na to,“ povedal po stretnutí.

Priebeh zápasu:

1. tretina

Už v prvej minúte budú Slováci hrať presilovku, Bertschy fauloval Tatara. Slovensko tak má šancu na otvorenie skóre.

Slovensko, bohužiaľ, inkasovalo vo vlastnej presilovke. Stratu puku v strednom pásme využil Malgin a poslal strelou pod hornú tyčku Švajččiarov do vedenia.

Vo vlastnom oslabení mohol zvýšiť náskok Helvétov Thurkauf, Húska však jeho únik vychytal.

Slovensko bude hrať v oslabení, za nedovolené bránenie si dvojminútový trest vyslúžil Grman.

Švajčiari boli v tlaku, no presilovku nevyužili. Naopak, Grman mohol vyrovnať, no Genoni s ťažkosťami puk chytil.

Je vyrovnané! V 10. minúte dotlačil puk do švajčiarskej brány po Lantošiho prieniku Roman a stav je 1:1.

Slováci budú hrať opäť presilovku, Geisser dostal menší trest v 12. minúte za hákovanie.

Švajčiarsko malo veľkú šancu v oslabení, Fora však v úniku netrafil Húskovu bránku. Slovensko nevyužilo ani druhú presilovú hru v zápase.

Asi minútu pred koncom tretiny mali Švajčiari šancu, no Suter netrafil slovenskú bránku z dobrej pozície z ľavého kruhu.

Po prvej tretine je stav 1:1.

2. tretina

Slovensko vstúpilo do druhej tretine aktívne, Tatar a Krištof však svoje šance nepremenili.

V 22. sa zrejme zranil Minárik, po zrážke s jedným zo Švajčiarov, Siegenthalerom, zostal ležať na ľadovej ploche.

Švajčiarsko malo šancu, medzi kruhmi sa ocitol Moser, no gól sa mu v 23. minúte streliť nepodarilo.

V 24. minúte sa Švajčiari opäť ujali vedenia, Húska nedokázal reagovať na dvakrát tečovanú strelu od modrej čiary. Slovensko tak prehráva 1:2.

Slovenskému tímu sa lepí smola na päty, po zrážke jedným z rozhodcov sa zrejme zranil Samuel Takáč. Kristián Pospíšil už skôr dianie opustil a podľa informácií RTVS už sedí v civilnom oblečení na tribúne. Čiarový rozhodca zatiaľ v zápase rovnako nepokračuje.

Je opäť vyrovnané! Juraj Slafkovský v 26. minúte strelou z kruhu prekonal Genoniho a vyrovnáva na 2:2. Mladík zužitkoval napádanie Tatara a Krištofa.

Slovensko bude mať v 28. minúte presilovku, Sýkora bol faulovaný a Slováci si zahrajú po tretí raz presilovú hru. Skóre sa v nej však nemenilo.

V 31. minúte budú Švajčiari opäť oslabení, za nebezpečnú hru vysokou hokejkou vylúčili Meiera.

Je však po presilovke, tá sa predčasne končí nie streleným gólom, ale slovenským faulom. Lantoši podrazil Scherveya a ide na trestnú lavicu.

Švajčiar pri hre 4 proti 4 však opäť faulovali, Tatara zahákoval Jerome Moser a pôjde na trestnú lavicu.

Švajčiarsko ide opäť do vedenia, samostatný únik využil Meier, ktorý naskočil z trestnej lavice a prekonal Húsku v 34. minúte.

Mário Grman fauloval, slovenská presilovka sa nezačne. Naopak, minútu presilovky budú mať Švajčiari.

Slováci si 4 minúty pred koncom druhej tretiny nepostrážili striedanie, rozhodcovia videli viac hráčov na ľade, Švajčiarsko tak bude mať opäť možnosť presilovej hry.

Zle striedali aj Švajčiari, stav na ľade sa vyrovná a potom, ak nepríde ďalšie vylúčenie, budú mať Slováci presilovku pred koncom druhej tretiny.

Slovensko bude mať na konci druhej tretiny presilovku 5 na 3, Bertschy fauloval Féhérváryho. Početnú prevahu však Slováci zatiaľ nevyužili, po druhej tretine prehrávajú 2:3.

3. tretina

Herzog dal do prázdnej brány na 3:5, Slováci zápas prehrajú.

Slováci dostali trest za zdržovanie hry, ich šance na vyrovnanie klesajú.

Slováci majú pred koncom tretej tretiny dvojminútovú presilovku 5 proti 3. Za hrubosť bol vylúčený Siegenthaler. Gól však nepadol.

Ďalší slovenský útočník má zdravotné problémy, po zrážke s Forom zostal na ľade ležať Adam Líška. Fora ho podrazil, rozhodcovia dlho uvažovali nad výškou trestu a napokon dostal za faul kolenom trest 5 minút.

Je znížené! V 49. minúte Takáč pohotovou strelou prekonal Genoniho a vykresal Slovensku nádej na body.

Švajčiarsko sa dostalo do dvojgólového vedenia, Hischier využil únik na Húsku a dal na 2:4.

Švajčiarov po tvrdej strele Tatara zachránila horná žrď. Slovensko však presilovku nevyužilo.

Slováci majú opäť presilovku, na začiatku tretej tretiny Švajčiari opäť zle striedali.

Slovensko svoju presilovku nevyužilo, stav je naďalej 3:2 pre Švajčiarsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport