Na hlavný obsah

MS 2022: Švajčiari stratili v skupine iba bod, vo štvrťfinále sa predstavia proti USA

Švédi zdolali Lotyšsko jediným gólom.

MS 2022: Švajčiari stratili v skupine iba bod, vo štvrťfinále sa predstavia proti USA
Foto zo zápasu MS 2022 v hokeji Nemecko - Švajčiarsko. Foto: TASR

Švajčiarski hokejisti vyhrali A-skupinu MS vo Fínsku, keď v utorok (24. 5.) zdolali Nemecko 4:3 po nájazdovom rozstrele. V helsinskej vetve šampionátu sa v záverečný deň základnej časti síce stratili až v siedmom zápase prvý a jediný bod, ale udržali sa na víťaznej vlne a vybojovali si právo zostať na štvrťfinále vo svojom doterajšom dejisku. Podľa vývoja v B-skupine budú mať Švajčiari v tíme USA aj „papierovo najprijateľnejšieho súpera“.

Hokejisti Švédska zase vyhrali vo svojom záverečnom zápase v B-skupine nad Lotyšskom 1:0. Dostali sa tak priebežne na prvú priečku tabuľky. Lotyši prišli definitívne o šancu postúpiť do štvrťfinále, obsadili konečnú piatu priečku v skupine.

Boj o prvé miesto

Veterán a rekordér šampionátov Ambühl dostal v úvodnom tlaku Švajčiarov do vedenia parádnym príklepom a sedem minút to vyzeralo, že Nemci budú mať problém s ofenzívou. Z ich neškodných štruktúr však vyčnievali výborný forčeking a práca s palicou. To prinieslo ich prvú čistú šancu a onedlho aj presilovku. V nej hneď po buly Wissmann nemilosrdne napol sieť.

Druhý gól sa zrodil veľmi podobne na opačnej strane, keď v bránke skončila opäť po vhadzovaní strela obrancu s jemným tečom Loibla. Medzi oboma gólmi dominoval pevný systém Nemecka a súper sa nevedel dostať do tempa.

Zmenila to prestávka, po ktorej Švajčiari „rozpútali peklo“ a Suter veľmi rýchlo vyrovnal. V prevahe pokračovali, Ambühl ich mohol v 33. minúte opäť dostať do vedenia. Šance mal aj nemecký tím, ale v závere druhej tretiny sa dopustil prvého faulu a protivník presilovku využil nekompromisnou petelicou kanoniera Malgina.

Aj tretie dejstvo odštartoval mierny favorit závarmi pred bránkou Grubauera, lenže do šancí sa príliš nedostávali a neskôr udrelo na druhej strane. Plachta aj so šťastím prenikol medzi dvoch obrancov a nádherne vyrovnal. Potom Meier trafil druhýkrát v zápase žŕdku a jeho tím bol presvedčivejší v sérii nájazdov.

Vzhľadom na rozuzlovanie dlhej fázy turnaja bol tento zápas bitkou nielen o formálne víťazstvo v skupine. Vopred bolo jasné, že štvrté miesto v tabuľke B-skupiny v Tampere bude patriť USA alebo menej pravdepodobne Lotyšsku.

Naopak, druhé miesto v „áčku“ pred večerným vyvrcholením negarantovalo, že súperom nebude domáce Fínsko. Tento fakt trochu zahmlieval aj druhú métu nemeckého tímu, ktorý proti Švajčiarom bojoval minimálne o bod, potrebný na istotu druhej priečky.

Tá štandardne zabezpečovala helsinské dejisko štvrťfinále, v prípade trojbodovej prehry Fínska vo večernom šlágri proti Čechom by však druhý tím z A-skupiny musel cestovať za domácimi do Tampere. 

Lotyši potrebovali bodovať naplno

Lotyši potrebovali na udržanie si postupovej šance vyhrať nad favoritom za tri body. Herná prevaha bola však v úvodných minútach na hokejkách škandinávskeho tímu. Do prvej šance sa vo 4. minúte dostal Wallmark, s jeho strelou z uhla si brankár Šilovs poradil.

Foto zo zápasu Švédsko – Lotyšsko na MS v hokeji 2022.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

O tri minúty neskôr Petterssonovi vo veľkej príležitosti preskočil puk čepeľ a o chvíľku neskôr sa Švédi netešili ani po skrumáži a dorážkach pred bránkou súpera. Až v druhej časti prvej tretiny sa dostali k slovu aj Lotyši, šance postupne zahodili Abols, Marenis i Balcers.

V polovici zápasu mohol skóre otvoriť Grundström, v prečíslení dvoch na jedného sa rozhodol pre strelu, no Šilovs ho vychytal. Potom mu pomohla aj žŕdka pri pokuse Nordströma, no v 35. minúte už kapituloval – prvú švédsku presilovku v zápase využil Nylander.

Lotyši sa v záverečnej tretine márne snažili zmazať manko, všetky ich pokusy likvidoval spoľahlivý brankár Ullmark a nepomohla im ani viac ako dvojminútová hra bez brankára.

Švédi postúpia do štvrťfinále z prvého miesta v prípade, že domáce Fínsko nevyhrá vo večernom stretnutí nad Českom (19.20 h SELČ) v riadnom hracom čase. V prípade rovnosti bodov rozhodne v prospech Švédska víťazstvo vo vzájomnom dueli so severským rivalom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport