Na hlavný obsah

MS 2022: Švédsko zdemolovalo Veľkú Britániu, Švajčiari tesne zdolali Kazachstan

Stredajší súper Slovákov sa bál o výsledok.

MS 2022: Švédsko zdemolovalo Veľkú Britániu, Švajčiari tesne zdolali Kazachstan
Švajčiarsky hokejista Dario Simion strieľa gól kazašskému brankárovi Andrijovi Šutovovi. Foto: TASR/AP

Švédski hokejisti zdolali v utorok (17. 5.) v B-skupine MS Veľkú  Britániu 6:0. Drancovačku vo fínskom Tampere odštartoval už v 13. sekunde Rasmus Asplund.

Tre Kronor sa rozohrali a postupne vypúšťali tempo pred derby s domácimi Suomi, šláger skupiny je na programe o 24 hodín. Briti sa vo štvrtok (19. 5.) o 15.20 h stretnú s USA.    

Švédi otvorili skóre hneď po úvodnom buly v 13. sekunde a po piatich minútach mali na konte 7 streleckých pokusov. Ten ôsmy skončil v sieti a celkovo v prvej časti využili päť z devätnístich striel na bránku.

Od druhej tretiny v nej Bownsa vystriedal Whistle a významne sa pričinil o zastavenie súperovho gólostroja. Fakt však je, že Švédi s výhľadom šlágra s Fínmi začali regenerovať ešte v zápase proti Britom a aj strelecky im to vyšlo oveľa diétnejšie. Ďalší gól pridali až po 33 minútach a to bolo všetko. 

Víťazne aj Švajčiari

Švajčiarski hokejisti zvíťazili v utorňajšom zápase „slovenskej“ A-skupiny nad Kazachstanom tesne 3:2 a pripísali si tretí triumf na turnaji. Rovnako ako prvá Kanada majú plný počet bodov a figurujú na druhom mieste. Duel rozhodoval Slovák Peter Stano.

Švajčiari sa už v stredu (17. 5.) o 19.20 h stretnú so Slovenskom, posledný Kazachstan narazí vo štvrtok na Kanadu.

Favorizovaní Švajčiari sa od úvodných minút vrhli na súpera a viesť mohli už po 79 sekundách. Strelu Malgina však zastavila žŕdka. V 10. minúte sa dostali do prečíslenia 2 na 1 Kurashev s Meierom a druhý menovaný nechal vyniknúť Šutova.

Kazašský brankár predvádzal výborný výkon a proti neustálym nájazdom Švajčiarska odolával až do 24. minúty. Siegenthalerova zblokovaná strela sa dostala ku Malginovi a ten dorazil puk do siete – 1:0.

Na konci zápasu to bola dráma

Prvé vylúčenie prišlo v 26. minúte. Na trestnú išiel Glauser, no stále sa hralo pred Šutovom, ktorý dvakrát zachránil pri šanciach Malgina. Až potom prišla možnosť outsidera na vyrovnanie, prečíslenie 2 na 1 však vyriešil pohotovým zákrokom Aeschlimanna. Na druhej strane „čaroval“ Šutov, ktorý vychytal tutovku Hischiera, a keď sa už dostal puk zaňho, zasiahol na čiare Blacker. V 35. minúte sa Švajčiari presadili druhýkrát, Simion sa dostal za obranu a strelou k žŕdke zvýšil na 2:0.

„Helvéti“ prestrieľali súpera v prostrednej tretine 22:5. Favoriti si však duel nepostrážili. V 46. minúte hrali presilovku, no Meier stratil puk, Blacker ho potiahol do útočného pásma a prepálil Aeschlimanna. Kazachstan si následne zahral presilovku, ale opäť ju nezvládol a dvakrát takmer inkasoval.

Švajčiari v 56. minúte pridali tretí gól, no o dve minúty znížil Orechov a Kazachstan sa ešte nadýchol k poslednému náporu. Ten však nebol veľký a tak si Švajčiari, aj keď si duel riadne skomplikovali, pripísali tretie víťazstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport