Na hlavný obsah

Múzeum v Banskej Štiavnici chce podporiť pešiu mobilitu, pripravilo zaujímavú trasu

Trasa je nenáročná, trvá zhruba 10 až 15 minút.

Múzeum v Banskej Štiavnici chce podporiť pešiu mobilitu, pripravilo zaujímavú trasu
Ľudia sa prechádzajú v Banskej Štiavnici. Foto: RTVS

Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici rozbieha projekt „Pešo do múzea“. Jeho cieľom je podpora pešej mobility v Banskej Štiavnici a peší presun medzi muzeálnymi expozíciami.

„Od minulého roku sme zrealizovali viacero kampaní. Snažili sme sa motivovať našich návštevníkov, aby porozmýšľali, či sa nebude dať navštíviť Banskú Štiavnicu pešo. Čiže, aby svoje auto nechali buď doma a do Banskej Štiavnice prišli verejnou dopravou, alebo, keď prídu na aute, aby ho nechali na niektorom zo záchytných parkovísk,“ uviedla riaditeľka Slovenského banského múzea (SBM) v Banskej Štiavnici Zuzana Denková.

Pozrite si celú reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

„Uvedomovali sme si aj svoj diel zodpovednosti, že by sme mali vymyslieť nejakú alternatívu. Využiť to, že sme domáci a poznáme možno aj iné cestičky, ktorými sa dá dostať bezpečne a pešo do skanzenu,“ dodala Denková pre televízny regionálny magazín Regina.

Na základe toho vznikol projekt „Pešo do múzea“, ktorý podporila oblastná organizácia cestovného ruchu. Organizátori sa snažia trasu vyznačiť a spraviť kampaň.

„Trasa je možno zachádzková, ale veľmi pôsobivá, lebo cestou sa nachádzajú veľmi pekné výhľady na mesto,“ povedala Denková.

Trasa predstavuje 1 až 1,5 kilometra

Cieľom projektového zámeru je, aby návštevníkom, ktorí sa rozhodli navštíviť banské múzeum v prírode ponúkli alternatívnu trasu, ktorú by inak išli automobilom.

„Naša navrhovaná trasa vedie ulicou Staronová od Piargskej brány popri zaniknutom areáli šachty Alžbeta. Tam chceme upozorniť aj na pôvodné banícke osídlenie Hornej Resly. Ďalej sa presúvame až do banského múzea,“ vysvetlila Emília Švecová z centra marketingu SBM.

Trasa je nenáročná, trvá zhruba 10 až 15 minút a predstavuje 1 až 1,5 kilometra.

„Táto hustá doprava momentálne v meste, najmä v období júla a augusta, je neudržateľná. Ak bude chcieť krivka návštevnosti rásť, tak bude nevyhnutné, aby návštevníci nechávali autá na záchytných parkoviskách a budú musieť voliť alternatívnu dopravu,“ dodala Denková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny