Na hlavný obsah

Na „horúčku“ v KĽDR zomrelo šesť ľudí, u jednej z obetí sa potvrdil koronavírus

Z horúčky sa uzdravilo údajne 162 200 ľudí.

Na „horúčku“ v KĽDR zomrelo šesť ľudí, u jednej z obetí sa potvrdil koronavírus
Zamestnanci v špeciálnych ochranných odevoch dezinfikujú priestory obchodu proti šíreniu ochorenia COVId-19 v Pchjongjangu. Foto: TASR/AP

Severná Kórea v piatok (13. 5.) oznámila úmrtie šiestich ľudí v súvislosti s prudkým šírením „horúčky“. Jednej z obetí vyšiel pozitívny výsledok testu na koronavírus.

Stalo sa to deň po tom, čo KĽDR po viac ako dvoch rokoch pandémie ochorenia COVID-19 potvrdila vôbec prvé prípady infekcie. S odvolaním sa na severokórejskú štátnu agentúru KCNA o tom informovali agentúry AP a AFP.

„Horúčka, ktorej príčinu nebolo možné určiť, sa v krajine prudko šíri od konca apríla. Šesť ľudí zomrelo, jeden z nich bol pozitívne testovaný na subvariant omikronu BA.2,“ uviedla KCNA.

V krajine je momentálne v súvislosti s horúčkou „izolovaných a liečených“ 187 800 ľudí. Ďalších 162 200 sa už údajne uzdravilo. Len počas štvrtka zistili symptómy horúčky u 18 000 obyvateľov krajiny, píše agentúra AP.

Dodáva, že bezprostredne nebolo jasné, koľko z týchto ľudí má covid v krajine, ktorá zrejme nemá k dispozícii dostatok testov.

Nízka zaočkovanosť a málo testov

Odborníci varujú, že šírenie infekcie môže mať pre Severnú Kóreu vážne následky, keďže tamojší systém zdravotnej starostlivosti je v zlom stave. V krajine chýba aj zaočkovaná populácia.

Severokórejský vodca Kim Čong-un priblížil, že infekcia sa koncentruje v okolí hlavného mesta Pchjongjang a neďalekých oblastiach. Zdôraznil, že je dôležité izolovať od seba všetky pracovné, výrobné i obytné jednotky. Už vo štvrtok vyzval na zavedenie prísnejších hraničných kontrol a lockdownu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet