Na hlavný obsah

Na hraničnom priechode v Ubli ľudia čakajú na prechod niekoľko dní

Ukrajinci zvážajú z Európy nakúpené autá.

Na hraničnom priechode v Ubli ľudia čakajú na prechod niekoľko dní
Policajti regulujú dopravu pri hraničnom priechode Ubľa. Foto: RTVS

Na hraničnom priechode Ubľa v smere na Ukrajinu sa čaká vyše 160 hodín, teda niekoľko dní. Po zmene ukrajinského zákona tam prúdia osobné autá, ktoré Ukrajinci vezú z celej Európskej únie. Kupujú ich pre seba, dobrovoľníkov aj armádu.

Okolo 600 áut v 7-kilometrovej kolóne je pred hraničným priechodom v Ubli. Vozidlá pribúdali od polnoci. Ukrajinci vtedy zmenili systém prevozu a zakúpené autá na Ukrajinu môžu previezť len vybranými priechodmi.

Autá najčastejšie prevážajú z Poľska, Holandska, Litvy či Českej republiky. Pred mesiacom odpustila ukrajinská vláda poplatky a dane za autá. Tým Ukrajinci ušetria tisíce eur.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Nápor je aj na colnici v Michalovciach, poslednej pred hranicami. Tam ľudia čakajú aj viac ako deň na vybavenie dokumentov. Colníci preto upozorňujú, že si ich môžu vybaviť v krajine, kde auto kupujú, a bude to rýchlejšie.

Policajti riadia dopravu pred hranicami, autá už púšťajú len od Sniny. Predpokladajú, že kolóny nepoľavia.

Za mesiac previezli Ukrajinci cez slovenské priechody vyše 3 000 áut, z toho 700 kúpili na Slovensku. V najbližších dňoch by sa mali podmienky prevozu znova upraviť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko