Na hlavný obsah

Na nájomných bytoch stále nie je zhoda, hoci sa o nich chystá hlasovanie v parlamente

SaS má stále výhrady.

Na nájomných bytoch stále nie je zhoda, hoci sa o nich chystá hlasovanie v parlamente
Ilustračná snímka- výstavba bytov. Foto: RTVS

Na nájomných bytoch nie je zhoda v koalícii ani po ôsmich mesiacoch. Návrh z dielne Sme rodina stále kritizuje SaS. OĽANO pridalo pozmeňovací návrh, ktorý má posilniť kontrolné mechanizmy a právomoc vlády. Zatiaľ čo strana Za ľudí ho podporí, liberáli hovoria, že potrebujú viac času na jeho preštudovanie. V parlamente je redaktorka RTVS Soňa Otajovičová.

Štátom poskytované nájomné bývanie, ktoré bude mať regulovanú výšku nájomného, by malo podľa hnutia Sme rodina vyriešiť problém s dostupnosťou bývania. Predseda poslaneckého klubu hnutia Peter Pčolinský potvrdil, že sa hnutiu Borisa Kollára podarilo získať podporu OĽANO.

„Riešili sme to včera (v utorok) na ministerstve financií, precizoval sa pozmeňovací návrh. Súhlas OĽANO tam je, akurát v tejto chvíli strana SaS á nejaké otázky,“ uviedol pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko Pčolinský.

SaS chce viac času

Šéfka poslaneckého klubu liberálov Anna Zemanová hovorí, že o pozmeňovacom návrhu sa dozvedeli dnes v noci, preto budú žiadať aspoň 24 hodín na preštudovanie.

„Znásilňovanie legislatívne procesu aj pri takýchto veciach potom vedie k chybám a neviem garantovať potom ani hlasy poslancov, ktorí si to chcú pozrieť,“ uviedla Zemanová.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš však na ďalší odklad nevidí dôvod.

„V tom pozmeňovacom návrhu sú zahrnuté návrhy, ktoré zamedzia do budúcna nejakým obrovským prekvapeniam. Naši experti a poslanci to ešte stále študujú. Nevidím na tom nič zlé, aby sa o tom hlasovalo, ak to príde na radu,“ skonštatoval Šipoš.

S pozmeňovacím návrhom Za ľudí súhlasí

S pozmeňovacím návrhom OĽANO súhlasí strana Za ľudí, vysvetľuje poslanec Juraj Šeliga.

„Bude tu agentúra, ktorá bude mať na starosti štátne nájomné bývanie, časť oprávnení bude mať vláda cez nariadenie. Čo sa týka investičných zmlúv, ich schvaľovania, schvaľovania investorov aj vypovedania úprav zmlúv, toto bolo niečo, čo sa mi javilo ako dobrá cesta. Aby nikto nemohol povedať, že to je netransparentné,“ priblížil Šeliga.

Zatiaľ poslanci hovoria o hlasovaní o 17.00 h, je však možné, že na podnet SaS sa odloží. Rovnako parlament odložil aj hlasovanie o mediálnom zákone a voľby šéfov viacerých úradov, vrátane šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál