Na hlavný obsah

Na Slovensko by mohlo prísť ďalších 900 vojakov NATO

Navýši sa aj počet slovenských vojakov v Iraku.

Na Slovensko by mohlo prísť ďalších 900 vojakov NATO
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Na Slovensko by mohlo prísť ďalších 900 vojakov členských štátov NATO, konkrétne z Českej republiky, Nemecka, Spojených štátov a Slovinska. Celkovo tak má v rámci mnohonárodnej bojovej skupiny Aliancie v SR pôsobiť do 3 000 vojakov.

Zvýšenie mandátových počtov, ktoré určujú maximálny počet vojakov, v stredu (4. 5.) odsúhlasili poslanci Národnej rady (NR) SR.

„Spôsobilosti zahraničných ozbrojených síl doplnia schopnosti a kapacity Ozbrojených síl (OS) SR a prispejú k zvýšeniu úrovne odstrašenia od prípadného ozbrojeného útoku,“ deklarovalo ministerstvo obrany v predloženom materiáli.

Počet českých vojakov sa má zvýšiť o 100. Z Nemecka by mohlo prísť o 500 príslušníkov viac, z USA o 200. Slovinsko by mohlo poslať o 100 vojakov viac.

Slovensko na Blízkom východe

Poslanci tiež schválili, že na území Iraku a Kuvajtu bude po novom pôsobiť do 51 príslušníkov OS SR. Z toho počet vojakov v misii NATO v Iraku sa zvýši zo súčasných 35 na 46 vojakov, čo umožní doplnenie nových spôsobilostí.

Aktualizácia reflektuje na zmeny bezpečnostného prostredia od roku 2018. Súvisí aj s revíziou operačného plánu pre Misiu NATO v Iraku (NMI) a ukončením pôsobenia výcvikového tímu Vojenskej polície v rámci spolupráce s Talianskou republikou.

Do piatich príslušníkov OS SR bude pôsobiť v národnom podpornom prvku (NSE) vo veliteľstve v Bagdade až do ukončenia misie. Ich hlavnou úlohou bude zabezpečenie národného velenia a riadenia, logistická a operačná podpora. Zaoberať sa budú aj administratívnym, personálnym a finančno-ekonomickým zabezpečením príslušníkov OS SR v NMI.

Najviac troch slovenských vojakov tento rok vyšlú na pôsobenie v module riadenia letovej prevádzky (Air Traffic Controller Module) a ďalších troch do meteorologického modulu (Meteorological Module).

Zdravotnícke služby má poskytovať do päť príslušníkov OS SR. V roku 2022 ich majú vyslať do poľného zdravotníckeho zariadenia Role1 alebo Role2, prípadne oboch. Počet rotácií bude závisieť od požiadaviek misie a možností OS SR.

Pôsobenie najviac päť vojakov v rámci spolupráce s USA sa má rozšíriť aj na americké vojenské základne v Kuvajte. Návrh podľa ministerstva obrany vychádza z požiadavky velenia operácie Operation Inherent Resolve, ako aj zo skúseností z roku 2020, keď z dôvodu zhoršenia bezpečnostnej situácie v Iraku vyslaných príslušníkov OS SR dočasne premiestnili do Kuvajtu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko