Na hlavný obsah

Na Slovensku v týchto dňoch jazdí prvý vodíkový vlak na svete

Vyrábajú ho vo Francúzsku.

Na Slovensku v týchto dňoch jazdí prvý vodíkový vlak na svete. Vyrábajú ho vo Francúzsku a testujú aj v Rakúsku a Holandsku. Ak sa osvedčí, na juhozápade našej krajiny by mohol začať premávať pravidelne – o približne tri roky.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Vodíkovým vlakom do Topoľčian sa odviezli aj žiaci strednej elektronickej školy z Prievidze. Nadšení boli najmä z tichej jazdy. „Výborný vlak, nie je nič počuť,“ pochvaľoval si cestujúci Matej.

Funguje úplne bez emisií

„Vlak, ktorý prišiel na Slovensko, je skutočne prvý na svete. Dnes je ich už vyrobených 70. Funguje úplne bez emisií. Vodík v palivovom článku reaguje so vzduchom, vzniká voda, úplne čistá, a vytvára sa teplo. To sa mení na elektrinu, ktorá poháňa hnacie nápravy,“ vysvetľuje Dan Kurucz, generálny riaditeľ Alstom pre SR a ČR.

Vodíkový vlak skonštruovali predovšetkým pre neelektrifikované trate. Cestujúci dúfajú, že by mohol v budúcnosti premávať aj medzi Prievidzou, Nitrou a Novými Zámkami.

„Už minulý rok sme na vláde schválili národnú vodíkovú stratégiu. Samozrejme, vodíkový vlak Nové Zámky – Prievidza je medzi týmito plánovanými aktivitami,“ tvrdí minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Niekoľko vlakov poháňaných vodíkom jazdí od roku 2018 v Nemecku, pre svoje železnice si ich objednali aj v Taliansku a vo Francúzsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko