Na hlavný obsah

Na súde bude pokračovať pojednávanie v kauze Kuciak aj plánovanej vraždy prokurátorov

Obžalobe z prípravy vrážd čelí päť osôb.

Na súde bude pokračovať pojednávanie v kauze Kuciak aj plánovanej vraždy prokurátorov
Na snímke Marian Kočner prichádza do súdnej siene Okresného súdu (OS) Bratislava I, kde sa začalo hlavné pojednávanie v kauze takzvaných motákov v utorok 10. augusta 2021. Foto: TASR

Na pôde Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku bude v utorok (3. 5.) pokračovať hlavné pojednávanie v kauze vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Tú spojili aj s prípadom príprav vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho.

Ako na poslednom pojednávaní 14. apríla uviedla predsedníčka senátu Ružena Sabová, na nadchádzajúcom pojednávaní by súd mal vypočuť práve trojicu poškodených z kauzy prípravy vrážd. Vypovedať by takisto mal odsúdený Zoltán Andruskó, ktorý je svedkom v oboch prípadoch.

V kauze prípravy vrážd prokurátorov čelia obžalobe okrem Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej aj Tomáš Szabó, Dušan Kracina a bosniansky občan Darko Dragič.

Podrobnosti prípadu

Podľa prokuratúry zadal v roku 2017 Kočner Zsuzsovej objednávku vraždy vtedajšieho prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica. Dôvodom bolo angažovanie sa dvojice v kauze Technopol.

Zsuzsová s požiadavkou oslovila Zoltána Andruskóa. Odmena za vraždu Žilinku mala byť 70 000 eur a za vraždu Lipšica 200 000 eur. Andruskó s objednávkou oslovil Tomáša Szabóa a Miroslava Marčeka. Tí však od toho neskôr odstúpili.

Objednávku preto Andruskó zadal Kracinovi, cez ktorého sa dostala k Dragičovi. Ten na príprave skutku spolupracoval s odsúdeným členom sereďskej drogovej skupiny Iliom Weissom. Skutok však nakoniec nebol dokonaný.

V roku 2018 Kočner následne oslovil Zsuzsovú vo veci vraždy vtedajšieho prvého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho. Odmena za skutok mala byť 100 000 eur. Dôvodom bolo, že podľa Kočnera sa mu Šufliarsky „otočil chrbtom“ a nechcel s ním spolupracovať na jeho trestných kauzách.

Alena Zsuzsová opätovne v tejto veci oslovila Andruskóa a ten Szabóa a Marčeka. Šufliarskeho mali zabiť nástražným výbušným systémom alebo zastreliť. Marčeka a Szabóa však v septembri 2018 zadržali vo veci vraždy Kuciaka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko