Na hlavný obsah

Na žltačku neznámeho pôvodu zomrelo šesť detí

Odborníci skúmajú jej príčinu.

Žltačku neznámeho pôvodu na Slovensku nepotvrdili, hoci podozrenie sa už objavilo. Na ochorenie zomrelo vo svete 6 detí. Odborníci doteraz nevedia, čo tento druh hepatitídy spôsobuje.

Nateraz posledné úmrtie v súvislosti s hepatitídou neznámeho pôvodu zaznamenali v Mexiku. Zomrelo trojročné dieťa. Odborníci svetovej zdravotníckej organizácie naďalej skúmajú, čo ochorenie spôsobuje.

„V analytickom reporte sa ukázalo, že vo viac ako 87 % prípadoch zatiaľ ide o vírusom podmienené ochorenie a pri týchto prípadoch bol identifikovaný adenovírus,“ uviedol zástupca SR vo Výkonnej rade Svetovej zdravotnej organizácie Jozef Šuvada.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Doposiaľ adenovírusy neboli spájané s nejakými závažnámi ochoreniami. Je možné, že sa vytvoril nejaký nový mutant, ktorý je schopný vyvolať takúto infekciu u detí,“ povedal lekár z Kliniky infektológie a geografickej medicíny UNB Peter Sabaka.

Úrad verejného zdravotníctva na Slovensku informuje, že infekcia sa na Slovensku zatiaľ nepotvrdila. Lekári a nemocnice musia v prípade podozrenia informovať príslušné úrady verejného zdravotníctva.

„Regionálne úrady verejného zdravotníctva informovali pediatrov, infektológov, gastroenterológov a spádové nemocnice, aby v prípade, že zaznamenajú podobné prípady, zabezpečili potrebné odbery na následné laboratórne vyšetrovanie,“ povedala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková.

Zatiaľ jediné podozrenie na Slovensku testy nepotvrdili. Neznáma hepatitída podľa Jozefa Šuvadu nemá u všetkých detí rovnaké príznaky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko