Na hlavný obsah

Naď v Prahe prirovnal teror nacistov v Lidiciach k ruskej agresii

V ČR sa uskutočnila rekonštrukcia atentátu na Heydricha.

Presne po 80 rokoch bola Praha svedkom rekonštrukcie atentátu na ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. Architekta holokaustu odstránila dvojica československých výsadkárov – Jozef Gabčík a Jan Kubiš. Ich pamiatku si v Prahe uctili aj slovenskí politici – prezidentka Zuzana Čaputová a minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Jazda do práce v otvorenom aute sa nenávidenému tretiemu najmocnejšiemu nacistovi pred 80 rokmi stala osudnou. Zinscenovaný útok v podaní hercov dal možnosť návštevníkom zažiť, ako vyzerala operácia Anthropoid, na ktorú parašutistov do Protektorátu vyslala československá exilová vláda.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Na rekonštrukciu úspešnej vojnovej operácie Gabčíka s Kubišom sa v piatok (27. 5.) prišli pozrieť stovky ľudí. Nechýbala ani britská ministerka zahraničných vecí a ministri obrany Česka a Slovenska.

Jaroslav Naď pod pamätníkom prirovnal teror nacistov v Lidiciach a Ležákoch, ktorý nasledoval po smrti Heydricha, k súčasnej agresii Ruska.

„To besnenie ktoré dnes Putinov režim predvádza na Ukrajine, je veľmi podobné tomu, ktoré tu realizoval Hitlerov režim po tejto špeciálnej vojenskej operácii. Ukrajinci, tak, ako sme my spoločne bojovali proti nacizmu a chránili tým celú Európu, dnes bojujú proti Putinovmu režimu a chránia všetkých nás,“ uviedol.

Parašutisti svoj posledný statočný boj zviedli v krypte pravoslávneho kostola sv. Cyrila a Metoda. Tam si ich pamiatku uctila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko