Na hlavný obsah

Nad zlom sme nevyhrali ani 77 rokov po druhej svetovej vojne, povedal Naď

Minister obrany si pripomenul koniec svetovej vojny.

Nad zlom sme nevyhrali ani 77 rokov po druhej svetovej vojne, povedal Naď
Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) pri kladení vencov v Múzeu SNP v Banskej Bystrici. Foto: TASR

Ani 77 rokov po konci druhej svetovej vojny sme nad zlom nevyhrali. Som rád, že Slovensko je aj po toľkých rokoch na strane mieru.

Pri príležitosti 77. výročia ukončenia druhej svetovej vojny v Európe to v sobotu (7. 5.) v Múzeu Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici povedal minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO).

„Slovensko je, presne tak ako bolo pred 77 rokmi, na strane mieru, slobody a demokracie. Vtedy sme v Slovenskom národnom povstaní bojovali proti fašizmu a veľmi sme ďakovali za to, že nám vlády zo zahraničia v tomto boji pomáhali. Presne rovnako Ukrajinci ďakujú nám a desiatkam ďalších krajín sveta, ktoré im pomáhajú, aby dokázali bojovať za svoju vlasť,“ povedal Naď.

Minister obrany poznamenal, že tohtoročné oslavy ukončenia druhej svetovej vojny sa organizujú v menšom rozsahu. Ich cieľom má byť spomienka na túto významnú udalosť. Takisto aj poďakovanie padlým i vyslanie odkazu tým, ktorí porušujú to, za čo naši predkovia bojovali.

Pripomenul vojnu na Ukrajine

„Sme presvedčení o tom, že pripomínať si ukončenie druhej svetovej vojny je veľmi dôležité, ale robiť veľké oslavy v momente, keď je za našou hranicou vojna, by nebolo vhodné,“ vysvetlil minister obrany.

Spomienkové podujatie k 77. výročiu ukončenia druhej svetovej vojny v Európe v Múzeu SNP otvorilo slávnostné kladenie vencov a minúta ticha v pietnej sieni Pamätníka SNP. Po oficiálnej časti program pokračuje aktivitami pre širokú verejnosť.

Okrem bezplatného vstupu do múzea pre návštevníkov pripravili prezentáciu Vojenského historického ústavu. Môžu vidieť aj ukážky Vojenskej polície, diaľkovo riadené modely tankov a vojenských vozidiel či koncert Vojenskej hudby Banská Bystrica.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko