Na hlavný obsah

Narušenie vzdušného priestoru má dohru, Švédsko a Dánsko si predvolajú ruských diplomatov

K narušeniu došlo v piatok.

Narušenie vzdušného priestoru má dohru, Švédsko a Dánsko si predvolajú ruských diplomatov
Na ilustračnej snímke ruské prieskumné lietadlo Antonov An-30. Foto: Wikipédia - Voľné dielo

Švédsko a Dánsko predvolajú ruských veľvyslancov pre narušenie vzdušného priestoru oboch škandinávskych krajín. S odvolaním sa na vyhlásenie diplomatických zborov o tom informovala agentúra AFP.

Ruské prieskumné lietadlo v piatok (29. 4.) večer preletelo v blízkosti dánskeho ostrova Bornholm a vzápätí narušilo aj švédsky vzdušný priestor.

„Ruského veľvyslanca sme na pondelok predvolali na ministerstvo zahraničných vecí. Ďalšie narušenie dánskeho vzdušného priestoru Ruskom. Je to absolútne neprijateľné a v súčasnej situácii obzvlášť znepokojivé,“ napísal na twitteri dánsky minister zahraničných vecí Jeppe Kofod.

„Bolo to prieskumné lietadlo, ktoré bolo v našom vzdušnom priestore veľmi krátky čas. Dve dánske stíhačky F-16 okamžite zasiahli,“ povedal agentúre AFP hovorca dánskeho ministerstva obrany Henrik Mortensen.

Dánsko, členský štát Severoatlantickej aliancie (NATO), tento typ incidentov podľa Mortensena rieši len zriedka.

Švédsko, ktoré nie je členom NATO, ale vstup zvažuje, uplatní podľa ministerstva zahraničných vecí „postupy zavedené pre tieto prípady, vrátane predvolania zástupcu príslušného štátu“.

Pri podobnom incidente na začiatku marca narušili švédsky vzdušný priestor nad Baltským morom štyri ruské vojenské lietadlá.

Švédsko aj susedné Fínsko zvažujú po ruskej invázii na Ukrajinu členstvo v NATO. Moskva varovala, že takýto krok by mal následky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet