Na hlavný obsah

Naspieval svetové hity a prekonal ťažkú drogovú závislosť. Frontman Depeche Mode má 60 rokov

Vystupoval viackrát aj v Bratislave.

Naspieval svetové hity a prekonal ťažkú drogovú závislosť. Frontman Depeche Mode má 60 rokov
Spevák Dave Gahan z britskej skupiny Depeche Mode vystupuje počas koncertu v rámci The Delta Machine Tour 2014 v Bratislave., Foto: TASR

Anglický spevák Dave Gahan, ktorý sa narodil 9. mája 1962 v grófstve Essex, je už od 80. rokov neprehliadnuteľnou postavou svetovej populárnej hudby. Jeho pôvodné meno je David Callcott.

Spevák kultovej kapely Depeche Mode, ktorý má za sebou úspešný boj s ťažkou drogovou závislosťou, už štyri desaťročia svojím hlasom privádza fanúšikov do vytrženia. Má síce skúsenosti aj so sólovou dráhou, vždy sa ale vrátil k „Depešákom“. Depeche Mode je okrem iného jedna z prvých západných kapiel, ktoré koncertovali v normalizačnom Československu.

Absolvoval umeleckú školu v Southende a koncom 70. rokov minulého storočia bol častým hosťom rodiacej sa londýnskej klubovej scény, okúzľovali ho najmä miestne punkové kapely.

Depeche Mode vytvorili vlastnú subkultúru

V roku 1980 vtedy osemnásťročný Dave Gahan prišiel na konkurz na speváka skupiny vtedy pomenovanej Composition Of Sound. Zárodok budúcich Depeche Mode sa dal dokopy v anglickom Basildone v zložení Gahan, Martin Gore, Andrew Fletcher a klávesista Vince Clarke. Ten však po roku odišiel, lebo chcel robiť trochu inú hudbu ako Gore.

Členovia kapely Depeche Mode Alan Wilder, David 'Dave' Gahan, Martin Gore a Andrew 'Andy' Fletcher v roku 1984.
Členovia kapely Depeche Mode Alan Wilder, David ‚Dave‘ Gahan, Martin Gore a Andrew ‚Andy‘ Fletcher v roku 1984.Foto: ČTK
Foto: ČTK

Vo svete už ako Depeche Mode prerazili singlom Just Can’t Get Enough z albumu Speak & Spell v roku 1981, okrem muziky fanúšikov ovplyvnila aj vizuálna stránka kapely. Kult „Depešákov“ vznikol už v 80. rokoch 20. storočia, mladí ľudia po celom svete – vrátane tých za železnou oponou – a jej fanúšikovia sa obliekali rovnako temne a „goticky“ ako Gahan.

Skladateľ kapely Gore v prvom desaťročí skupiny písal temno skľučujúcu syntetickú tanečnú hudbu. Veľa ľudí si ju spojilo so štýlom gothic – hoci skupina sa o nič také nesnažila.

V polovici 80. a v 90. rokoch rástla popularita skupiny v USA (prvýkrát tam na seba upozornili singlom People Are People z roku 1984) aj jej vplyv na objavujúce sa techno a house hudobnú scénu. V roku 1989 prišiel temný Personal Jesus.

Temné obdobie Gahana takmer zabilo

Depeche Mode výrazne ovplyvnili začiatky elektronickej hudby a inšpirovali mnohých nástupcov. Gahan sa ale nedokázal dobre vyrovnať so svojím úspechom a čoraz hlbšie padal do drogovej závislosti (drogy bral už od 12 rokov).

V roku 1996 sa predávkoval zmesou heroínu a kokaínu a na dve minúty mu prestalo biť srdce. Následne bol obvinený z prechovávania drog, po prepustení z väzby si okamžite dal ďalšiu dávku.

Počas jeho najväčšej závislosti od drog kapela vydala legendárne albumy Violator a Songs of Faith and Devotion. V tomto čase vznikli hity ako Enjoy The Silence, In Your Room, Halo či Walking In My Shoes.

Časom však Gahan predsa len začal abstinovať a v súčasnosti je už viac ako dve desaťročia „čistý“. V roku 1997 sa vrátil na scénu s Depeche Mode albumom Ultra. Aj vďaka tomu môžu Depeche Mode prinášať svojim priaznivcom stále nové hity a hlavne jedinečné koncerty. 

Prvé pražské vystúpenie – ktoré pripomína napríklad nezabudnuteľná fotka Antona Corbijna, na ktorej si David Gahan s Martinom Gorom dávajú pivo z téglika pri stánku na Hlavnej stanici – sa konalo v marci 1988.

Odvtedy Gahan s kapelou koncertovali pred českým publikom mnohokrát, naposledy v januári 2018. Legendárna kapela sa po prvý raz predstavila v Bratislave v roku 2006, dovedna tu koncertovali päťkrát. Naposledy zavítali na Slovensko v roku 2017.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet