Na hlavný obsah

Navaľnyj čelí ďalšiemu obvineniu, hrozí mu 15 rokov väzenia

Už skôr ho odsúdili dohromady na 11,5 roka.

Navaľnyj čelí ďalšiemu obvineniu, hrozí mu 15 rokov väzenia
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. Foto: TASR/AP

Väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj na sociálnej sieti napísal, že ho obvinili v novom prípade zo založenia extrémistickej skupiny. Za to mu hrozí 15 rokov vo väzení.

„Ukazuje sa, že som vytvoril extrémistickú skupinu s cieľom podnecovať nenávisť voči štátnym úradníkom a oligarchom,“ uviedol na twitteri Navaľnyj, popredný kritik režimu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Tento rok v marci Navaľného odsúdili na deväťročný trest za podvod a pohŕdanie súdom. Ešte skôr mu justícia vymerala 2,5 roka väzenia pre porušenie podmienky skoršieho rozsudku za údajnú spreneveru.

„A keď ma poslali do väzenia, bol som preto naštvaný (ja blázon) a vyzval som na usporiadanie zhromaždenia. A za to mi majú pridať ďalších až 15 rokov k môjmu súčasnému trestu,“ napísal v utorok (31. 5.) Navaľnyj.

Minulý týždeň súd zamietol odvolanie Navaľného proti deväťročnému trestu.

Kritik ruského režimu sa predvlani niekoľko mesiacov zotavoval v Nemecku z otravy, ktorú podľa západných laboratórií spôsobila bojová látka zo skupiny novičok. Navaľnyj z otravy obvinil Kremeľ, ten obvinenie odmietol a spochybnil aj samotný fakt otravy, ktorú potvrdili západní experti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet