Na hlavný obsah

Navrhli opatrenia proti sexuálnemu zneužívaniu detí. Sociálne siete by mali mazať fotky či videá

Firmám hrozí pokuta až do výšky 6 % ročných príjmov.

Navrhli opatrenia proti sexuálnemu zneužívaniu detí. Sociálne siete by mali mazať fotky či videá
Ilustračné foto - dievča si pozerá facebook na počítači. Foto: TASR

Prevádzkovatelia sociálnych sietí a ďalších webov majú podľa predstáv Európskej komisie (EK) povinne kontrolovať zverejňované príspevky a odstraňovať fotografie či videá s detským sexuálnym obsahom. Exekutíva Európskej únie v stredu (11. 5.) predstavila návrh záväzných pravidiel.

V rámci boja proti sexuálnemu zneužívaniu detí na internete počíta aj so zriadením strediska Únie pre koordináciu postupu v jednotlivých členských krajinách. Návrh musí najprv schváliť Európsky parlament a členské štáty. Najmä od europoslancov sa očakávajú námietky týkajúce sa ochrany súkromia.

Vysoké pokuty

Brusel reaguje na celosvetový trend rastúceho počtu príspevkov zobrazujúcich sexuálne zneužívanie detí. Len za minulý rok ich podľa komisie bolo na 85 miliónov, čo je zhruba dvojtretinový nárast oproti predvlaňajšku. Doteraz bolo ich hlásenie a odstraňovanie v dobrovoľnej rovine, čo je podľa exekutívy EÚ nestačí.

„Jedno z piatich detí v Európe je počas svojho detstva obeťou sexuálneho násilia na internete. Dnes prichádzame s návrhom európskeho nariadenia, ktoré má tento strašný fenomén riešiť,“ uviedla podpredsedníčka komisie Věra Jourová.

Internetové firmy ako Google či prevádzkovateľ facebooku Meta budú v prípade schválenia normy pravidelne vyhodnocovať riziká a navrhovať riešenia, aby sa na ich stránkach sexuálne príspevky neobjavovali. Kontrolu majú mať primárne na starosti orgány členských krajín. Ich prácu má koordinovať nové centrum EÚ, ktoré bude tiež spolupracovať s firmami.

Ak nebudú firmy plniť svoje povinnosti, môžu im členské krajiny podľa návrhu v krajnom prípade vymerať pokuty až do výšky 6 % ich celosvetových ročných príjmov.

Nové povinnosti sa majú vzťahovať aj na predajcov mobilných aplikácií, ktorí budú musieť účinne brániť tomu, aby si deti obstarávali rizikový softvér. Týkať sa to má najmä aplikácií, ktoré uľahčujú kontakt detí s dospelými, ktorí sa s cieľom ich sexuálne zneužiť vydávajú za ich rovesníkov.

Bez konkrétnej definície

Komisia pritom presne nedefinovala, akým spôsobom majú firmy obsah príspevkov na sieťach monitorovať a čo presne odstraňovať. Návrh v tejto súvislosti vyvolal kritiku od organizácií obhajujúcich právo na súkromie a ozvali sa aj niektorí europoslanci.

„Bude to znamenať koniec súkromia digitálnej korešpondencie,“ napísal na twitteri nemecký liberálny europoslanec Moritz Körner. Aj ďalší zákonodarcovia hovoria o tom, že treba vyvážiť ochranu súkromnej komunikácie s potrebou predchádzať zneužívaniu detí na internete.

Europoslanci aj členské štáty by o návrhu mali začať rokovať v druhej polovici roka počas českého predsedníctva EÚ.

Komisia v stredu súčasne s návrhom nariadenia predložila aj stratégiu, ktorej cieľom je zabezpečiť digitálne prostredie bezpečnejšie pre deti. Brusel chce v jej rámci napríklad zaviesť celoeurópske povinné overovanie veku na internete. Rovnako tak zlepšiť pomoc obetiam kyberšikany či organizovať kampane digitálnej a mediálnej gramotnosti pre deti, rodičov i učiteľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet