Na hlavný obsah

Názory koalície na reformu dôchodkového systému sú stále rozdielne

Krajniak chce presadiť najmä dobrovoľný rodičovský bonus.

Názory koalície na reformu dôchodkového systému sú stále rozdielne
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: TASR

O reforme dôchodkového systému sa diskutovalo politicky a odborne takmer rok. O návrhu ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) v piatok (6. 5.) rokujú poslanci v parlamente.

Názory na zmeny v prvom dôchodkovom pilieri sú stále rozdielne. Liberáli dokonca tvrdia, že návrh nepredstavuje riadnu reformu. Sociálni demokrati sú za to, aby ho ešte prepracovali.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Natália Holubová.

Dohoda v koalícii nie je

Krajniak dlho rokoval a vysvetľoval kľúčové zmeny v reforme dôchodkov. Napriek tomu, že návrh je už v parlamente – dohoda v koalícii stále nie je. Minister však verí, že na troch hlavných opatreniach sa zhodnú.

„Zmierniť diskrimináciu matiek s deťmi, ktoré sú aktuálne diskriminované na dôchodku. Zaviesť takzvaný individuálny dôchodkový strop. Naviazať odchod do dôchodku na priemernú strednú dĺžku života,“ vysvetlil Krajniak.

Presadiť chce najmä dobrovoľný rodičovský bonus. Je presvedčený, že rodičia si zaslúžia, aby im deti finančne prispeli k dôchodku. SaS ho zrejme nepodporí, má však jednu podmienku, ktorá by ich postoj mohla zmeniť.

„Ak pán minister rodičovský bonus skutočne chce, za SaS hovorím, že sme schopní dohodnúť sa na nejakom kompromise. Ale cenou za to je skutočná reforma dôchodkov cez ústavný zákon o dôchodkoch,“ uviedol poslanec Peter Cmorej (SaS).

Smer-SD žiada prepracovanie reformy

Bývalý minister práce Ján Richter zo Smeru-SD je presvedčený, že reforma je v parlamente predčasne a treba ju prepracovať. Pri rodičovskom bonuse vidí najmä diskriminačný problém.

„Zaručene vyvolá isté pnutia, a to nielen medzi samotnými seniormi, ich deťmi a prispievateľmi. Bonus vytvára z ľudí viacero rôznych kategórii v dôchodkovom systéme, čo je samo o sebe istou rozbuškou,“ dodal Richter.

Upozorňuje na dôchodcov, ktorí deti mať nemohli alebo ich zdravotný stav im neumožňuje pracovať. Martin Beluský z ĽSNS pripomína, že v spore sú rukojemníkmi budúci dôchodcovia.

„Najhoršie pri dôchodkov v prvom aj druhom pilieri sú neustále zmeny. Dalo by sa to vyriešiť dohodou cez celé politické spektrum. Takže aj opozícia. Potom by v budúcnosti nebol záujem o nejaké ďalšie zmeny.“

Krajniak je pripravený diskutovať do júna o tom, ako reformu nastaviť a zapracovať do nej pripomienky poslancov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál