Na hlavný obsah

Nemecko dodá Ukrajine sedem samohybných húfnic

Potvrdila to nemecká ministerka obrany.

Nemecko dodá Ukrajine sedem samohybných húfnic
Na ilustračnej snímke húfnica Zuzana 2. Foto: RTVS

Nemecko dodá Ukrajine sedem samohybných húfnic typu Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000). V piatok (6. 5.) to v Sliači potvrdila nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová pred rokovaním so slovenským rezortným partnerom Jaroslavom Naďom.

Zbraňové systémy by nemali nemeckej armáde (Bundeswehr) chýbať, pretože pôjde o kusy, ktoré sú aktuálne opravované. Berlín by mal zároveň Ukrajincom poskytnúť výcvik na tento typ delostreleckého systému.

Nemecku chýbať nebudú

Nemecko v uplynulých týždňoch prehodnotilo svoj odmietavý postoj k dodávkam ťažkých zbraní na Ukrajinu a parlament (Bundestag) minulý štvrtok (28. 4.) podporil dodávky ťažkých braní ukrajinskej armáde.

Nemecko už predtým odsúhlasilo dodávku 50 samohybných protilietadlových systémov typu Gepard.

PzH 2000 je ťažká samohybná húfnica vyvinutá spoločnosťami KMW a Rheinmetall. Kanón je namontovaný na pásovom vozidle a preto sa systém podobá na tank.

Panzerhaubitze 2000 sa do výzbroje nemeckej armády dostal v roku 1998. V tom čase išlo zrejme o najvýkonnejší konvenčný delostrelecký systém v operačnej službe.

Podľa typu použitej munície má dostrel minimálne 30 kilometrov. Pri použití striel so zvýšeným dosahom môže PzH 2000 zasiahnuť cieľ vzdialený 40 kilometrov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet