Na hlavný obsah

Nemecko opäť žaluje Taliansko pre nároky na odškodnenie za obdobie nacizmu

Ide o dlhodobý spor.

Nemecko opäť žaluje Taliansko pre nároky na odškodnenie za obdobie nacizmu
Ilustračné foto - budova ríšskeho snemu v Berlíne. Foto: RTVS

Nemecko podalo na najvyššom súde OSN žalobu voči Taliansku v dlhodobom spore o reparácie z druhej svetovej vojny. Medzinárodný súdny dvor (ICJ) oznámil podanie žaloby v piatok (29. 4.) večer, informovala v sobotu (30. 4.) agentúra Reuters.

Čoho sa týka spor

Nemecko vysvetlilo, že žalobu podáva preto, že Rím nerešpektuje jurisdikčnú imunitu Nemecka ako suverénneho štátu.

Berlín v spore argumentuje rozhodnutia tribunálu OSN z roku 2012. V ňom ICJ potvrdil, že Nemecko má právnu imunitu voči stíhaniu obetí nacistických zverstiev na zahraničných súdoch.

V tomto rozhodnutí sa uvádza, že taliansky najvyšší súd v roku 2008 porušil nemeckú suverenitu, keď rozhodol, že taliansky civilista má nárok na odškodnenie za to, že ho v roku 1944 deportovali do Nemecka na otrocké práce.

Nemecko vo svojej novej žalobe tvrdí, že napriek tomuto rozhodnutiu „talianske vnútroštátne súdy od roku 2012 posúdili značný počet nových žalôb proti Nemecku, ktoré porušujú zvrchovanú imunitu krajiny“.

Mnoho miliárd eur

V spore, ktorý Berlín vyhral v roku 2012, Nemecko argumentovalo, že rozhodnutie talianskeho najvyššieho súdu spochybnilo reštitučný systém zavedený po porážke nacistov. Na jeho základe Nemecko od 50. rokov 20. storočia zaplatilo ako reparácie desiatky miliárd eur.

Nemecko v novej žalobe žiada sudcov haagskeho súdu, aby vyhlásili, že „Taliansko porušilo a naďalej porušuje svoju povinnosť rešpektovať zvrchovanú imunitu Nemecka“.

A to tým, že umožnilo začatie občianskoprávneho konania proti Nemecku v súvislosti s nacistickými vojnovými zločinmi. Tiež plánuje dražbu štyroch nehnuteľností vo vlastníctve Nemecka v Ríme.

Reuters pripomína, že séria sporov o odškodnenie za krivdy v druhej svetovej vojne sa začala v roku 2008. Vtedy taliansky najvyšší súd rozhodol, že Nemecko má zaplatiť približne milión eur rodinám deviatich ľudí. Tí boli medzi 203 osobami zabitými nemeckou armádou v roku 1944 počas masakry v toskánskom meste Civitelle. Nasledovalo niekoľko podobných žiadostí o odškodnenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet