Na hlavný obsah

Nespokojnosť s Putinom v Kremli údajne rastie, uvažujú o jeho nástupcovi

Neúspech vo vojne by mohol podľa analytikov spôsobiť pád režimu.

Nespokojnosť s Putinom v Kremli údajne rastie, uvažujú o jeho nástupcovi
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

V Kremli sa údajne objavila nespokojnosť s Vladimirom Putinom aj úvahy o jeho nástupcovi. Tvrdia to zdroje ruského nezávislého portálu Meduza. Ruský prezident si podľa nich za tri mesiace podráždil prívržencov vojny proti Ukrajine aj stúpencov mieru. Niektorí analytici poukazujú na to, že hlava štátu podľahla vlastnej politickej fantázii.

Keď pred viac ako tromi mesiacmi ruský prezident Vladimir Putin v televíznom prejave oznámil rozhodnutie začať inváziu na Ukrajinu, celý svet zmeravel. Téme sa venovala redaktorka RTVS Jana Balková v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

„Prijal som rozhodnutie na špeciálnu vojenskú operáciu na Ukrajine. Jej cieľom je ochrániť ľudí, ktorí už viac ako osem rokov trpia výsmech a genocídu zo strany Kyjeva. Budeme sa snažiť o demilitarizáciu a denacifikáciu Ukrajiny,“ povedal Putin na začiatku vojny na Ukrajine.

Prvotné plány na rýchlu akciu zlyhali a mnohí predstavitelia elít niekoľkokrát zmenili postoj k vojne. Zdroje portálu Meduza blízke Kremľu dokonca tvrdia, že mnohí sú s Putinom nespokojní.

Ochota ísť bojovať nie je vysoká

Podľa odborníka na medzinárodnú politiku Univerzity Komenského v Bratislave Aliakseia Kazharského sa prezident ocitol v slepej uličke, pretože v Rusku sa špekuluje o pritvrdení režimu, no Putin nemá vek na nové začiatky.

„Vidím aj to, že napriek tej pasívnej podpore vojny aktívna ochota ísť bojovať nie je až taká veľká medzi obyvateľmi Ruska. To znamená, že mobilizačný potenciál možno nie je až taký vysoký v Rusku, čo by brzdilo radikálnu transformáciu režimu,“ uviedol pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko Kazharský.

Neúspech by mohol viesť k Putinovmu pádu

Rokovanie so šéfom Kremľa je problematické a podľa niektorých analytikov sa objavujú signály konflikt ukončiť a zachovať si tvár. Príkladom sú podľa nich informácie o podlomenom zdraví Vladimira Putina.

Aliaksei Kazharský však upozorňuje, že môže ísť len o informačné šumy alebo o taktiku tzv. mierového krídla v Kremli. To radikálnejšie žiada tvrdší postup vo vojne. Na to však potrebuje ruská armáda rozsiahlu mobilizáciu, na ktorú zasa nemá podľa Meduzy Putin silu. Neúspech by ale mohol viesť až k pádu režimu .

„Je otázne, že do akej miery budú Putina vnímať ako garanta stability toho systému. V tom bode, keď uvidia, že definitívne prehral, a to trebárs aj na Ukrajine. Toto by mohol byť destabilizačný faktor aj pre jeho prívržencov, ktorí si povedia – no dobre, treba vymyslieť niečo iné,“ dodal Kazharský.

Kremeľ zatiaľ na otázky portálu Meduza nereagoval. V kuloároch sa údajne špekuluje aj o možnom Putinovom nástupcovi – napríklad moskovskom starostovi, či bývalom prezidentovi Dmitrijovi Medvedevovi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál