Na hlavný obsah

Nezabudnuteľný herec a rozprávač Karel Höger zomrel pred 45 rokmi

Stvárňoval vážne aj historické postavy.

Nezabudnuteľný herec a rozprávač Karel Höger zomrel pred 45 rokmi
Na archívnej snímke dnes už zosnulý niekdajší český herec Karel Höger. Foto: ČTK/NOSEK Josef

Jedna z najväčších hereckých osobností 20. storočia, národný umelec Karel Höger, zomrel 4. mája 1977 pred 45 rokmi.

Na javisku, pred kamerou i v rozhlase strávil polovicu storočia. Tento nezabudnuteľný herec a rozprávač vynikal mimoriadne kultivovaným prejavom.

Herecky presvedčil citlivosťou, vnímavosťou a múdrosťou. Hoci nebol typom klasického zvodcu, ženy ho milovali.

Patril medzi najvyhľadávanejších hercov

Už prvými filmovými úlohami si získal uznanie a po roku 1945 patril medzi najvyhľadávanejších hercov českej kinematografie.

Obdobie politických zvratov krátko po roku 1948 a roky politickej normalizácie začiatkom 70. rokov však nepriali jeho hereckému talentu.

Málo ho obsadzovali do filmov a po roku 1970 ho vylúčili z pražskej Akadémie múzických umení, kde prednášal.

Český herec Karel Höger sa líči pred divadelným vystúpením
Český herec Karel Höger počas prípravy v maskérni Národného divadla v Prahe.Foto: ČTK/Jan Bárta
Foto: ČTK/Jan Bárta

Höger sa narodil pred 100 rokmi, 17. júna 1909, v Královom Poli pri Brne. Ako dieťa mnohodetnej rodiny (narodil sa ako trináste dieťa) vyrastal Höger síce v skromných pomeroch, zato však v harmonickom prostredí, obklopený starostlivosťou.

V roku 1928 vyštudoval učiteľský ústav v Brne a krátko potom učil na neďalekých dedinách. Popritom študoval herectvo na konzervatóriu v Brne.

Vážne aj historické postavy

V roku 1932 získal prvé angažmán v činohre Zemského divadla v Brne, kde pôsobil osem rokov a vytvoril vyše sto postáv.

V roku 1940 ho prijali do Národného divadla v Prahe a súčasne sa začala i jeho dráha filmového herca. Prvú väčšiu filmovú úlohu stvárnil v romantickom filme Za tichých nocí.

Nasledovali ďalšie filmy ako napríklad Modrý závoj, Turbina či Čtrnáctý u stolu.

Na archívnej snímke herečka Vlasta Matulová a herec Karel Höger vo filme Turbina z roku 1941.
Na archívnej snímke herečka Vlasta Matulová a herec Karel Höger vo filme Turbina z roku 1941.Foto: wikimedia commons
Foto: wikimedia commons

Höger hral mnoho vážnych, tragických postáv, niekoľko významných mužov z českej národnej histórie (Mikoláša Aleša v rovnomennom filme, Bedřicha Smetanu vo filme Z mého života, postavu kráľa Václava IV. v známej husitskej trilógii Jan Hus), ale aj fiktívnu postavu inžiniera Prokopa z filmu nakrúteného podľa Čapkovho románu Krakatit.

S Josefom Bekom vytvoril dvojicu kriminalistov, ktorá riešila záhadné prípady v trojici detektívok Alibi na vodě. Medzi jeho najvýznamnejšie úlohy patrí postava bilancujúceho knihovníka Jana z filmu Zlatá reneta, postava dr. Heřmana z Já, spravedlnost, a šľachtica Donovalského z historického filmu Čest a sláva.

Hral v televíznom filme Romeo a Julie na konci listopadu, a tiež v televíznom filme Lístek do památníku.

Zomrel na infarkt

Jednou z Högerových posledných filmových úloh bola postava v známom komediálnom muzikáli Zdeňka Podskalského Noc na Karlštejně, kde si znovu zahral historickú postavu arcibiskupa Arnošta z Pardubíc.

Stretol sa tam s plejádou vtedajších hviezd českého neba – Jaroslavom Marvanom, Janou Brejchovou, Vlastimilom Brodským, Jaroslavom Hanzlíkom, Danielou Kolářovou a Milošom Kopeckým.

Na jar 1977 začal nakrúcať krásnu postavu doktora Sovu v televíznom seriáli Nemocnica na kraji města, čo však už nedokončil. Zomrel na infarkt 4. mája 1977.

Na divadelných doskách účinkoval Höger napríklad v hre Jan Hus, Strakonický dudák, Cyrano z Bergeracu a v mnohých iných.

Uplatnil sa aj ako rozprávač s veľmi príjemným hlasom v televíznych rozprávkach, napríklad O Rumcajsovi. Roky učil na konzervatóriu a na Akadémii múzických umení v Prahe od roku 1966 ako profesor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet