Na hlavný obsah

Nezamestnanosť klesá, vplyv na dostupnosť práce ukrajinskí utečenci nemajú

Informoval o tom minister práce Krajniak.

Nezamestnanosť klesá, vplyv na dostupnosť práce ukrajinskí utečenci nemajú
Na ilustračnej snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: TASR

Nezamestnanosť na Slovensku stále klesá a prílev utečencov z Ukrajiny nemá na dostupnosť práce žiadny vplyv. Vo štvrtok (19. 5.) to povedal minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). „Dostali sme sa v miere nezamestnanosti pod úroveň apríla 2020, teda už sa dostávame takmer na predpandemickú úroveň, čo nás veľmi teší,“ uviedol Krajniak.

Miera nezamestnanosti bola v apríli tohto roku 6,54 percenta, čo je o 1,46 percentuálnych bodov menej, ako v rovnakom mesiaci v minulom roku.

Ako informoval minister, počet nezamestnaných klesá vo všetkých ôsmich krajoch. „V 65 okresoch klesá, ale máme aj 13 okresov, kde nezamestnanosť v porovnaní s marcom tesne stúpla,“ uviedol Krajniak.

Priblížil, že klesá aj počet dlhodobo nezamestnaných ľudí či nezamestnaných absolventov. „Z 27 000 ľudí bez práce do 25 rokov je len 22 000. Nie sú to len čísla, 5 000 mladých ľudí má prácu a môžu si založiť rodiny,“ priblížil.

Zamestnalo sa už asi 8 000 Ukrajincov

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa na Slovensku zamestnalo približne 8 000 utečencov, z ktorých tu stále pracuje asi 7 000 z nich. „Tí zvyšní sa pravdepodobne vrátili domov, na Ukrajinu,“ skonštatoval minister. Počet zamestnaných utečencov však stále rastie.

Najviac Ukrajincov je zamestnaných na západe Slovenska – v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom a Trenčianskom kraji. Naopak, najmenej v Košickom a Prešovskom.

„Pracujú ako montážni pracovníci, pomocné sily či upratovači,“ priblížil Krajniak. Dodal, že odídenci z Ukrajiny nemajú vplyv na dostupnosť práce na Slovensku, keďže z údajov o nezamestnanosti, ktoré má ministerstvo k dispozícii, vyplýva, že jej miera stále klesá.

„Nezamestnanosť v porovnaní s minulým rokom v rovnakom období klesla v tomto roku ešte rýchlejšie,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika