Na hlavný obsah

Nikto starší doteraz na MS neskóroval. Kamerunský rekordér Roger Milla má 70 rokov

Je najlepším africkým strelcom na MS.

Nikto starší doteraz na MS neskóroval. Kamerunský rekordér Roger Milla má 70 rokov
Na snímke Roger Milla beží za loptou v švrťfinálovom zápase medzi Anglickom a Kamerunom na MS 1990 v Taliansku. Foto: ČTK/imago sportfotodienst/imago sportfotodienst

Legendárny kamerunský futbalista a najstarší strelec v dejinách majstrovstiev sveta, Roger Milla, oslavuje v piatok (20. 5.) 70. narodeniny.

Milla svoju hráčsku kariéru spojil okrem iných aj s AS Monako a AS Saint-Etiénne, informuje portál transfermarkt.com. Narodil sa 20. mája 1952 v kamerunskej metropole Yaoundé.

Milla si s Kamerunom zahral dovedna na troch svetových šampionátoch. Debutoval v roku 1982 na MS v Španielsku, kde africký tím narazil v základnej skupine na Peru, Poľsko a Taliansko. Hoci Kamerunčania ani raz neprehrali (s Peru a Poľskom remizovali 0:0, s Talianskom 1:1), zo základnej skupiny nepostúpili.

Najúspešnejší šampionát vynikajúci útočník zažil v Taliansku 1990. Na tomto turnaji strelil štyri góly, Kamerun postúpil medzi osmičku najlepších.

V základnej skupine prekvapivo zdolal Argentínu 1:0 i vtedy kvalitný tím Rumunska 2:1. V stretnutí proti európskemu tímu Milla dvakrát prekonal rumunského brankára Silviua Lunga.

Zo skupiny Kamerunčania postúpili aj napriek prehre proti Sovietskemu zväzu 0:4 v poslednom zápase. V šestnásťfinále ich čakala Kolumbia s hráčmi ako Carlos Valderrama, Freddy Rincón či legendárnym brankárom Reném Higuitom. Milla ako jediný strelec Afričanov v zápase dvomi gólmi poslal svoj tím do štvrťfinále, Kamerun zvíťazil 2:1 po predĺžení.

Prekonal vlastný rekord

Do najlepšej štvorice sa však Kamerun v Taliansku neprebojoval, stopku mu vystavili Angličania po prehre 2:3 po predĺžení. Milla sa na majstrovstvách preslávil okrem vynikajúceho zakončenia aj oslavným tancom pri rohovej zastávke. Svojimi gólmi sa tiež stal najstarším strelcom histórie šampionátov, mal vtedy 38 rokov.

Vlastný rekord ešte dokonca prekonal o štyri roky neskôr. Na MS 1994 v Spojených štátoch už nebol hráčom základnej zostavy, naskočil len do zápasov proti Brazílii (prehra 0:3) a Rusku (prehra 1:6).

Jediný gól Afričanov proti Rusom strelil práve Roger Milla – vtedy mal 42 rokov, uvádza transfermarkt. Doteraz sa nikomu staršiemu na finálovom turnaji majstrovstiev sveta skórovať nepodarilo. Milla je s piatimi gólmi zároveň najlepším africkým strelcom na MS v dejinách. Paradoxom je, že samotný útočník uvažoval nad koncom reprezentačnej kariéry ešte pred šampionátom 1990.

Má francúzske štátne vyznamenanie

S Kamerunom vyhral dvakrát Africký pohár národov – v rokoch 1984 a 1988. V rokoch 1976 a 1990 sa tiež stal najlepším futbalistom afrického kontinentu.

V Európe Milla pôsobil vo Francúzsku. Koncom 70. a v 80. rokoch pôsobil postupne vo Valenciennes, AS Monako, Bastii, AS Saint-Étienne a Montpellieri. Vyskúšal si však aj súťaže v Kamerune a Indonézii, kde v sezóne 1996/1997 ukončil profesionálnu kariéru.

V roku 2004 ho legendárny Pelé zaradil medzi 100 najlepších žijúcich futbalistov. O dva roky na to dostal od vtedajšieho francúzskeho prezidenta Jacquesa Chiraca štátne vyznamenanie Rád Čestnej légie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport