Na hlavný obsah

Novela zákona o odpadoch čelí kritike. Pribudnú ďalšie čierne skládky?

Účinná by mala byť od 1. júla tohto roka.

Novela zákona o odpadoch čelí kritike. Pribudnú ďalšie čierne skládky?
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Novela zákona o odpadoch ukladá stavebníkovi povinnosť recyklovať 70% stavebných materiálov, ktoré vzniknú priamo pri demolácii. Stavebný odpad bude musieť vytriediť priamo pri búracích prácach.

Novelu posunuli poslanci do druhého čítania, jej prijatie je súčasťou plánu obnovy a účinná by mala byť od 1. júla tohto roka. Zväz stavebných podnikateľov tvrdí, že za tak krátky čas nemajú šancu sa na zmeny pripraviť. Klub 500 kritizuje zlé načasovanie novely.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Simona Beňová.

Stavebný odpad je zdrojom cenných surovín

Stavebný odpad je zdrojom cenných surovín, ktoré majú potenciál byť opätovne využité. Slovensko však recykluje len približne 50 percent tohto druhu odpadu, čo nás radí takmer na koniec rebríčka štátov Európskej únie. Novela zákona o odpadoch by to však mala zmeniť.

„Zo zákona platí, že sa má recyklovať 70 % stavebných materiálov. Kľúčové je, že sa to týka veľkých stavieb, ktorých pôdorys je väčší ako 300 metrov štvorcových,“ uviedol minister životného prostredia Ján Budaj.

Ide teda najmä o veľké developerské projekty, rekonštrukcie ciest, želeníc či letísk. Stavieb, ako sú rodinné domy do 300 metrov pôdorysu, sa to netýka.

Riaditeľ sekcie obehového hospodárstva ministerstva životného prostredia Rastislav Zamboj hovorí, že zmeny sa bežného človeka nedotknú.

„Drobné stavebné odpady sa nerátajú do novely zákona o odpadoch. To znamená, že v prípade, že by sa bežný obyvateľ rozhodol urobiť si nejakú domácu rekonštrukciu bytového jadra. Za odpady z tejto rekonštrukcie je zodpovedný zhotoviteľ alebo firma, ktorú si najme,“ vysvetlil.

Pribudnú čierne skládky?

V prípade, ak sa pustí človek do rekonštrukcie sám, môže využiť zberný dvor. Stavebník bude musieť triedenie zabezpečiť priamo pri zdroji. Povinný tiež bude ohlásiť začiatok a koniec demolačných prác.

Súčasťou novely je aj zvyšovanie poplatkov za skládkovanie stavebného odpadu S tým však Klub 500 nesúhlasí.

„Pre bežných stavebníkov to bude znamenať ďalšie predraženie. Budú musieť platiť viac za odvoz stavebného odpadu. Na druhej strane to bude motivovať niektorých stavebníkov, aby stavebný odpad vyvážali na čierne skládky,“ tvrdí výkonný riaditeľ Tibor Gregor.

Zväz stavebných podnikateľov proti novele pripomienky nemá, vadí im však to, že bola prijatá narýchlo. Stavebný sektor tak podľa zväzu nemá šancu pripraviť sa na účinnosť zákona.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál