Na hlavný obsah

Nový austrálsky premiér Anthony Albanese zložil prísahu

Sčítanie hlasov pritom stále pokračuje.

Nový austrálsky  premiér Anthony Albanese zložil prísahu
Na snímke líder austrálskej Labouristickej strany Anthony Albanese. Foto: TASR/AP

Anthony Albanese, ktorého Austrálska strana práce (ALP) zvíťazila v sobotňajších (21. 5.) parlamentných voľbách, zložil v pondelok (23. 5.) do rúk generálneho guvernéra Davida Hurleyho prísahu ako 31. premiér krajiny. TASR o tom informuje na základe správ agentúry DPA a AFP.

Spolu s 59-ročným Albanesem zložili v Canberre prísahu viacerí ministri nového kabinetu vrátane šéfky diplomacie Penny Wongovej a ministerky financií Katy Gallagherovej.

Sčítanie hlasov stále pokračuje

Sčítanie hlasov odovzdaných vo voľbách pritom pokračuje a stále nie je jasné, či bude môcť Albanese vládnuť sám, alebo bude závislý od hlasov iných strán.

Dôvodom rýchleho zloženia prísahy je skutočnosť, že Albanese a Wongová sa v utorok v Tokiu zúčastnia na samite Štvorstranného bezpečnostného dialógu (QUAD), ktorý združuje USA, Indiu, Japonsko a Austráliu. Spomínané krajiny sa snažia oslabiť vplyv Číny v regióne Indického a Tichého oceánu.

Pravicová konzervatívna koalícia vedená bývalým premiérom Scottom Morrisonom utrpela vo voľbách drvivú porážku. Pod paľbu kritiky sa dostala predovšetkým za svoju klimatickú politiku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet