Na hlavný obsah

Nový Zéland sa po dvoch rokoch opäť otvoril pre turistov z viacerých krajín

Navštíviť ho môžu aj Slováci.

lietadlo aerolínií Air New Zealand
Ilustračná snímka

Nový Zéland po viac ako dvoch rokoch v pondelok (2. 5.) otvoril hranice pre turistov zo 60 krajín vrátane Slovenska či Česka. Títo ľudia tak po prílete už nemusia ísť do karantény, musia mať však úplné očkovanie proti covidu a predložiť negatívny test na koronavírus.

Už pred tromi týždňami sa takto Nový Zéland otvoril pre turistov z Austrálie. Pre cestujúcich z niektorých štátov vrátane Číny alebo Indie však otvorenie zatiaľ neplatí, informovala v pondelok agentúra AP.

„Dnes je deň osláv a veľký okamih pre naše opätovné spojenie so svetom,“ uviedol minister turistiky Stuart Nash. Podľa agentúry AP už od skorého rána pristávali na letisku v Aucklande lietadlá s turistami z rôznych kútov sveta vrátane Los Angeles, San Francisca, Kuala Lumpur či Singapuru.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová povedala, že za posledných sedem týždňov, teda od oznámenia otvorenia hraníc, si let na Nový Zéland zarezervovalo vyše 90 000 ľudí. A len v pondelok má podľa premiérky v Aucklande pristáť 21 medzinárodných letov.

„Náš cestovný ruch veľmi pocítil globálne dôsledky pandémie,“ uviedla Ardernová. Dodala však, že vláda zatiaľ neplánuje zrušiť povinnosť testov či očkovania pre vstup do krajiny.

Pred pandémiou covidu navštívilo podľa AP Nový Zéland, ktorý má asi päť miliónov obyvateľov, vyše tri milióny turistov ročne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet