Na hlavný obsah

O Lavrovových výrokoch hovoril izraelský premiér aj so Zelenským

Zelenskyj gratuloval Izraelu ku štátnemu sviatku.

O Lavrovových výrokoch hovoril izraelský premiér aj so Zelenským
Na snímke vľavo izraelský premiér Naftali Bennett a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj telefonicky hovoril v stredu s izraelským premiérom Naftalim Bennettom o „škandalóznych“ výrokoch šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova, že nacistický vodca Adolf Hitler mal židovskú krv. Informuje o tom americká stanica CNN.

Zelenskyj vo svojom pravidelnom prejave v noci na stredu (4. 5.) uviedol, že Bennettovi zablahožel k izraelskému Dňu nezávislosti a informoval ho o vývoji situácie v obliehanom juhoukrajinskom prístavnom meste Mariupol, ako aj o situácii na východe Ukrajiny.

„Diskutovali sme tiež o škandalóznych a absolútne neprípustných vyhláseniach ruského ministra zahraničných vecí, ktorý urazil celý svet,“ povedal Zelenskyj.

Izrael si Deň nezávislosti pripomína v piaty deň mesiaca ijar podľa židovského kalendára, čo tento rok pripadá na 5. mája.

Čo povedal Lavrov?

Lavrov v nedeľu (1. 5.) v rozhovore pre taliansku televíziu zopakoval tvrdenia Ruska, že invázia na Ukrajinu je súčasťou úsilia o „denacifikáciu“ tejto krajiny, pripomína CNN.

Lavrov zároveň odmietol tvrdenia, že samotný Zelenskyj je Žid. „Zelenskyj uvádza argument, že aký nacizmus môže u nich byť, keď on sám je Žid. Môžem sa mýliť, ale aj Hitler mal židovskú krv. Neznamená to absolútne nič. Múdry židovský národ hovorí, že najhorlivejšími antisemitmi sú zvyčajne Židia,“ povedal Lavrov.

Jeho vyjadrenia vyvolali hnev izraelskej vlády, ktorá si okamžite predvolala ruského veľvyslanca v Izraeli, uvádza CNN.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet