Na hlavný obsah

Odchádzajúci šéf lesov TANAP-u by mal dostať štedré odstupné

Envirorezortu sa nepozdáva kolektívna zmluva, ktorá mu to zaručuje.

Odchádzajúci šéf lesov TANAP-u by mal dostať štedré odstupné
Na snímke nový generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Ján Marhefka. Foto: lesytanap.sk

Zmeny v Tatranskom národnom parku a prechod správy lesov TANAP-u pod Štátnu ochranu prírody, prinášajú prvú personálnu výmenu. Z organizácie odchádza bývalý riaditeľ tatranských lesníkov Ján Marhefka.

To však znamená, že by mal dostať štedré odstupné a odmenu vo výške 13 priemerných platov, čo potvrdilo aj samotné ministerstvo životného prostredia. Rezort sa preto s právnikmi radí o tom, či ide o štandardnú sumu a či ju má vyplatiť. Téme sa venovala v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktorka RTVS Ivana Ratkovská.

Z viac ako stovky lesníkov, ktorí prešli pod novú správu TANAP-u po tom, ako Štátne lesy TANAP-u zanikli, nateraz odchádza len ich bývalý riaditeľ. Potvrdil to súčasný riaditeľ správy TANAP-u Pavol Majko.

„S pánom bývalým riaditeľom sme sa dohodli na ukončení pracovného pomeru dohodou, keďže neprijal žiadne z ponúkaných pracovných miest,“ uviedol Majko.

Pôvodne skončiť nechcel

Marhefka si čerpá dovolenku a okolnosti odchodu nechce komentovať. Ešte začiatkom apríla ale všetko naznačovalo tomu, že sa z firmy odísť nechystá. „Určite by bolo pre mňa osobne veľmi dobré, ak by som mohol tu, v tomto priestore, zostať pôsobiť,“ povedal začiatkom minulého mesiaca.

V organizácii predsa len končí a po odchode má nárok na odstupné vo výške sedemnásobku priemerného zárobku a mimoriadnu odmenu. Štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča potvrdil, že dohromady má ísť o 13 priemerných platov.

„Na pomery verejnej správy ide o neštandardné a neobvyklé dojednania kolektívnej zmluvy. Za rovnako neštandardné považujeme aj okamih dojednania tejto kolektívnej zmluvy, teda krátko pred zlúčením týchto organizácií, keď bolo už zrejmé, že zanikajú. Preskúmavame jej platnosť najmä čo sa týka súladu s dobrými mravmi,“ povedal Kiča.

Zmluva je v poriadku, tvrdí Marhefka

Bývalý riaditeľ zaniknutých Štátnych lesov TANAP-u Ján Marhefka ešte začiatkom apríla reagoval na otázku RTVS k schválenej kolektívnej zmluve. Považoval ju za korektnú.

„Bola uzavretá v súlade s právnymi predpismi, ktoré platia v Slovenskej republike. Sú tam štandardné mechanizmy na ochranu zamestnancov v prípade nejakých turbulencií v budúcnosti,“ vysvetlil.

Ak právne oddelenie potvrdí neplatnosť kolektívnej zmluvy, envirorezort avizoval, že si bude súdne vymáhať vrátenie vyplateného odstupného.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál