Na hlavný obsah

Odesa čelí ďalšiemu útoku, oblasť zasiahli štyri rakety

Podľa ukrajinskej armády išlo o vysoko presné rakety Onix.

Odesa čelí ďalšiemu útoku, oblasť zasiahli štyri rakety
Na snímke hotel v Odese, ktorý zničila raketa. Foto: TASR/AP

Odeskú oblasť na juhu Ukrajiny v pondelok (9. 5.) zasiahli štyri rakety, ktoré podľa vojenských zdrojov odpálili z Krymského polostrova anektovaného Ruskom. Informovala o tom britská stanica BBC, ktorá uviedla, že ide o potvrdenú informáciu.

Podľa ukrajinskej armády šlo o vysoko presné rakety Onix. O raketovom útoku zatiaľ nie sú žiadne ďalšie podrobnosti.

BBC dodala, že práve v čase, keď sa v Moskve konala slávnostná vojenská prehliadka k Dňu víťazstva v druhej svetovej vojne, sa v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev znova rozozvučali sirény.

Putin nevyhlásil v prejave mobilizáciu

Počas prehliadky v Moskve sa ruský prezident Vladimir Putin vyjadril aj tzv. špeciálnej vojenskej operácii, ktorú Rusko na území Ukrajiny spustilo 24. februára.

Uviedol, že ruské jednotky na východe Ukrajiny bránia vlasť a jej bezpečnosť. Zdôraznil tiež, že táto operácia bola nevyhnutným opatrením podniknutým v správny čas. Podľa neho rozhodnutie podniknúť operáciu, ktorú Ukrajina i Západ označujú za inváziu, bolo „správnym rozhodnutím“ nezávislej, silnej a suverénnej krajiny.

Napriek očakávaniam a obavám Putin vo svojom prejave neoznámil ani mobilizáciu v Rusku, ani nevyhlásil Ukrajine vojnu. Jeho prejav bol prekvapujúco krátky, ani raz nespomenul mesto Mariupol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet