Na hlavný obsah

Odídenci z Ukrajiny najviac obsadzujú manuálne pozície

Prácu si našlo 13 percent odídencov.

Odídenci z Ukrajiny najviac obsadzujú manuálne pozície
Ilustračná snímka- práca v automobilovej prevádzke. Foto: TASR

Už 13 % ukrajinských odídencov si našlo na Slovensku prácu, 40 % pozícií obsadených odídencami však vyžaduje len základné vzdelanie. Vyplýva to z analýzy Inštitútu sociálnej politiky (ISP). Informoval o nej tlačový odbor Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

ISP datoval obdobie k 23. aprílu, keď si prácu na Slovensku našlo 5 254 odídencov. Zamestnanosť z celkového počtu 37 190 osôb vo vekovej skupine 18 až 64 rokov tak dosiahla výšku 13 %. Miera zamestnanosti je však rôzna pre rôzne vekové skupiny.

Pozície bez jazykových zručností

„Odídenci sa zatiaľ uplatňujú najmä na pozíciách vyžadujúcich nízku a strednú kvalifikáciu. Až 40 % pozícií obsadených odídencami vyžaduje len základné vzdelanie. Najviac sú obsadzované manuálne pozície, ktoré nevyžadujú jazykové zručnosti. Montážny pracovník v strojárskej výrobe predstavuje 11 %, upratovač 8,2 % a pomocník v kuchyni 6,6 % pozícií obsadených odídencami,“ priblížil ISP.

„Toto je v súlade so skúsenosťami z iných krajín. Oproti poslednému pracovnému miestu v domovskej krajine máva prvé pracovné miesto utečencov v novej krajine nižšie nároky na kvalifikáciu. Očakávame však, že mnohým utečencom sa postupne podarí posunúť na pozície, ktoré viac zodpovedajú ich kvalifikácii a zručnostiam,“ uviedla Marcela Veselková, riaditeľka odboru prierezových stratégií a koncepcií ISP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko