Na hlavný obsah

Odpad pravidelne triedi 92 percent ľudí, ukázal prieskum

Slováci triedia najmä plasty.

Odpad pravidelne triedi 92 percent ľudí, ukázal prieskum
Na snímke smetiari berú smetný kôs na vysypanie. Foto: RTVS

Odpad pravidelne triedi 92 % ľudí. Takmer polovica, 46 %, sa zaujíma o to, či alebo ako sa dá odpad po vytriedení recyklovať. Odpad triedia prevažne ľudia s vysokoškolským vzdelaním. Vyplýva to z online prieskumu, ktorý realizovali v apríli na vzorke 1 000 respondentov. Zber dát robila prieskumná agentúra MNForce pre organizáciu zodpovednosti výrobcov Envi-Pak.

Prieskum ukazuje, že Slováci triedia hlavne plasty. Vždy ich vytriedi 79 % ľudí. „Súvisí to aj s tým, že práve plasty tvoria v domácnostiach na množstvo odpadu najväčšiu odpadovú položku,“ skonštatovala organizácia.

Sklo vytriedi 72 %, papier 69 % ľudí. Bioodpad netriedi 16 % ľudí. Triedenie textilu a oblečenia nie je povinné, no 39 % ľudí deklarovalo, že ho triedia vždy, poukazuje Envi-Pak.

Z plastového odpadu najviac ľudí (84 %) triedi nezálohované nápojové obaly, ako napríklad obaly z mlieka či sirupov. Takmer tri štvrtiny (71 %) ľudí triedi podľa prieskumu aj obaly z čistiacich prostriedkov a pracích práškov. Dve tretiny mikroténové vrecká a igelitové tašky a obaly z kozmetiky 64 %.

Najväčšiu zložku domáceho odpadu tvoria u 40 % Slovákov plasty. Ďalej je to zmesový odpad u 28 % opýtaných a bioodpad (11 %), poukazuje organizácia.

„Prieskum nám ukázal, že aj v rámci jednej komodity triedime niektoré druhy odpadu lepšie a iné zase horšie. V tomto vidíme priestor na zlepšenie,“ skonštatovala riaditeľka komunikácie OZV Envi-Pak Katarína Kretter.

Pomohla by podľa nej väčšia edukácia v oblasti triedenia. V rámci toho by sa malo zamerať na tie obaly, ktoré sú pre ľudí problematické.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko