Na hlavný obsah

Odstavenie plynovej stanice na Ukrajine neohrozilo tok plynu na Slovensko, tvrdí rezort

Analytik hovorí o bezpečnostnom riziku.

Odstavenie plynovej stanice na Ukrajine neohrozilo tok plynu na Slovensko, tvrdí rezort
Zamestnanci kontrolujú tlak v potrubí na prečerpávacej plynovej stanici. Foto: TASR/AP

Ukrajina odstavila tranzitnú stanicu Sochranovka, cez ktorú tečie zemný plyn do Európy. Dôvodom sú boje a aktivita ruských okupačných síl na východe krajiny.

Podľa ministerstva hospodárstva výpadky nehrozia, keďže tok presmerovali na alternatívne trasy. Nasvedčuje tomu aj cena plynu na svetových trhoch, ktorá po tomto kroku len mierne zakolísala.

Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek (SaS) hovorí, že tok zemného plynu sa presmeroval do tranzitnej stanice Sudža a na trasu Nordstream 1.

„Plyn na chvíľku vyskočil o nejaké tri eurá za megawatthodinu, ale hneď sa vrátil naspäť akonáhle ukrajinská a ruská strana uistili, že tok plynu do Európy zabezpečia. Žiadne obmedzenia, čo sa týka dodávok, momentálne neevidujeme nikde v Európe,“ vysvetlil Galek.

Podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) nie sú náznaky, že by malo dôjsť k problémom v dodávkach zemného plynu. Situácia je tak stabilná, a to aj v súvislosti s plnením zásobníkov na nadchádzajúcu zimu.

„Vyše 20 miliónov metrov kubických ide do zásobníkov. To je ďaleko nad priemerom. Z toho výrazne viac ako polovica je určená pre slovenský trh,“ uviedol minister.

Bezpečnostné riziko

Na výpadok ukrajinskej Sochranovky už reaguje aj opozícia. Smer-SD sa obáva, že dodávky plynu prúdiace do Európy sa čoskoro začnú krátiť.

„Hovorili sme s ruským veľvyslancom. Pripravujeme stretnutie s ukrajinským veľvyslancom na tému plynu, pretože chceme vedieť, čo sa naozaj deje,“ dodal predseda Smeru Robert Fico.

Analytik Jozef Badida z portálu Energie pre Vás pripúšťa určitú mieru bezpečnostného rizika. „Vypadáva nám jedna významná trasa, takže v podstate sa začíname zameriavať iba na tú druhú, a to, samozrejme, spôsobuje určité bezpečnostné riziko,“ priblížil.

Slovenský plynárenský priemysel, ako najväčší dodávateľ plynu pre domácnosti na Slovensku, odkazuje, že dodávky k nám stále prúdia, a to v dohodnutých objemoch.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika