Na hlavný obsah

Odsúdení dostávajú šancu na reštart života, pomáha im projekt Šanca na návrat

Odsúdeným sa venujú aj špecialisti.

V slovenských väzniciach je vyše 8 000 odsúdených. Z toho asi 63% opakovane. Znížiť recidívu a pomôcť odsúdeným začať žiť bežný život chce národný projekt Šanca na návrat. Štáb RTVS sa exkluzívne rozprával s odsúdenými ženami v Nitre, ktoré šancu na návrat do normálu dostali.

„V auguste to bude presne 5 rokov, čo som vo výkone trestu. Už chcem žiť normálny život,“ uviedla odsúdená.

V lete by mohla ísť domov. Čaká ju síce rodina, no po rokoch sa život za múrmi väznice zmenil. Žiadna práca či kontakty. Mnohí začínajú od nuly, čo otvára dvere recidíve.

„Keď vás doma čakajú, možno to bude ľahšie, ako pre tých koho nikto nečaká,“ dodala odsúdená.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Akýmsi mostom medzi väzenskou celou a životom na slobode sú výstupné oddiely. Odsúdení v nich bývajú pár mesiacov pred prepustením na slobodu. Národný projekt Šanca na návrat ich zmenil na domácnosť, kde sa 12 odsúdených spoločne pripravuje na normálny život.

Pripravujú sa na návrat do spoločnosti

„Vo výkone trestu sa o nich starajú. Majú navarené, opraté a vo výstupnom oddiele sa im nejakým spôsobom snažíme sprostredkovať už bežný život,“ vysvetlil projektový manažér národného projektu Šanca na návrat Jakub Ľorko.

Ako uvádza ministerstvo spravodlivosti, pomáha im psychológ, sociálny pracovník aj kurátor. Mnohých učia základné veci- ako narábať s peniazmi a čo s exekúciami. Tesne pred odchodom si môžu nájsť ubytovanie, prácu a pripravia ich aj na pohovor, ktorý mnohí ešte nikdy nezažili.

„Robíme scénky, že sme si prišli hľadať robotu,“ povedala odsúdená.

„Musíme prestaviť vlastne celé väzenstvo k tomu, že vlastne od začiatku keď ten človek nastúpi na výkon trestu, tak ho máme pripraviť na to, že raz sa do tej spoločnosti vráti,“ dodala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Do projektu sa zapojilo zatiaľ 10 ústavov na výkon trestu odňatia slobody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko