Na hlavný obsah

Opatrenia proti zdražovaniu a znižovanie deficitu v Programe stability si podľa SaS odporujú

Matovič hovorí o zdanení najbohatších firiem.

Opatrenia proti zdražovaniu a znižovanie deficitu v Programe stability si podľa SaS odporujú
Ilustračná snímka - eurobankovky. Foto: ČTK/DPA

Na jednej strane opatrenia proti zdražovaniu za miliardu eur, na strane druhej výrazné škrtanie a znižovanie deficitu. Štát chystá v nasledujúcich rokoch kroky, ktoré si podľa časti koalície odporujú. SaS z tohto dôvodu tvrdí, že vládne plány sú na hranici možného.

Ministerstvo financií by však chcelo predstaviť svoje šetriace návrhy do niekoľkých mesiacov. Pomôcť vraj majú aj peniaze z Plánu obnovy a eurofondov, ktoré uľahčia bolestivé škrty. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Výdavkové limity bez konkrétnych krokov

Až 260 miliónov eur v tomto roku, ďalšia miliarda v tom budúcom. Štát nedávno predstavil balík pomoci pre rodiny, seniorov a najchudobnejšie domácnosti, ktoré bojujú s enormných zdražovaním.

Ministerstvo financií však nepočíta len s rozdávaním peňazí, ale v nasledujúcich rokoch avizuje aj výrazné šetrenie. Tak, aby sa deficit znížil do nadchádzajúcich parlamentných volieb o polovicu. Vyplýva to z tzv. Programu stability, ktorý už odklepla vláda.

K štátnemu šetreniu majú dopomôcť výraznou mierou výdavkové limity. No konkrétne kroky, ako chce vládny štvorlístok dosiahnuť miliónové úspory, zatiaľ známe nie sú. Ministerstvo financií nateraz hovorí len o termíne, kedy ich zverejní.

„Opatrenia, ktorými sa dosiahne potrebná výška konsolidácie, budú predstavené do jesene,“ uvádza sa v Programe stability.

Dve veci, ktoré nemusia ísť dokopy

Miliardové rozdávanie na jednej strane a šetrenie na strane druhej však nejde podľa koaličnej SaS veľmi dohromady. „Bude to veľmi náročné, možno až nemožné,“ povedal predseda finančného výboru NR SR a poslanec Marián Viskupič (SaS).

Minister financií a líder OĽANO Igor Matovič však tvrdí, že miliardový balík pomoci namierenej proti zdražovaniu, nezaťaží verejné financie. Podľa neho si štát pomôže vyššími daňami pre najbohatších. Inými slovami – priestor na šetrenie by mal štátu zostať. „Zvýšime dane približne 100 firmám, mimoriadne bohatým firmám,“ vyhlásil.

Za extra zdanenie monopolov a oligopolov je ochotná hlasovať aj opozícia na čele so Smerom-SD. Sociálni demokrati okrem toho navrhujú opätovné zavedenie bankového odvodu, ktorý by priniesol do štátnej kasy ďalšie stovky miliónov.

SaS však takúto politiku odmieta a zvyšovanie daní považuje za červenú čiaru. Viskupič je presvedčený, že v takom prípade sa nedá hovoriť o šetrení, aké plánuje ministerstvo financií.

„Tieto reálne kroky, ktoré teda naši zvyšní koaliční partneri prezentujú, sú v príkrom rozpore s tým, čo nám hovorí aj Program stability. Veď keď vyrábame dodatočné výdavky, len veľmi ťažko sa dá baviť zároveň o konsolidácii,“ poznamenal.

Ministerstvo financií napriek tomu tvrdí, že so šetrením pomôžu, okrem iného, aj miliardy z Plánu obnovy. Tie do krajiny už začínajú prúdiť, rovnako tak aj eurofondy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika