Na hlavný obsah

Opičie kiahne sa šíria po Európe. Čo odporúča hlavný hygienik?

Priestor na rušenie letov zatiaľ nevidí.

Opičie kiahne sa postupne šíria po Európe. Prvé prípady potvrdili aj naši susedia Rakúsko a Česko.

Podľa slovenských epidemiológov sa vírusová infekcia môže na Slovensku objaviť v najbližších hodinách alebo dňoch. Redaktorka RTVS Ivana Ratkovská sa rozprávala s hlavným hygienikom Jánom Mikasom aj o tom, ako sa infekcii vyvarovať.

„Zatiaľ sme nezaznamenali hlásenie prípadu v súvislosti s touto mini epidémiou v Anglicku, ale môžeme očakávať aj my takzvané importované prípady. To znamená, že človek, ktorý sa nachádza na mieste s vírusom, príde na Slovensko a dovezie nákazu so sebou,“ priblížil hlavný hygienik.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Nemecko už zaviedlo karanténu pre ľudí, ktorí sú infikovaní alebo sa stretli s infikovaným človekom. Hlavný hygienik si myslí, že takéto opatrenie je namieste.

„Zatiaľ však nie je čas na rušenie letových spojení do rizikových krajín, ale situáciu budeme monitorovať a uvidíme, ako budú reagovať aj ďalšie členské štáty,“ priblížil Mikas.

Podľa Mikasa je najlepší spôsob predchádzania infekcii vyhýbanie sa miestam, kde by človek dochádzal do kontaktu s infikovanými ľuďmi. „A to hlavne na miestach, kde potvrdili prípady nákazy,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko