Na hlavný obsah

Opičie kiahne sú už v Česku, v Prahe potvrdili prvý prípad

Infikovaný pacient je v nemocnici.

Opičie kiahne sú už v Česku, v Prahe potvrdili prvý prípad
Vírus opičích kiahní pod mikroskopom. Foto: Twitter/Reuters

V Českej republike potvrdili prvý prípad opičích kiahní. Informoval o tom v utorok (24. 5.) Pavel Dlouhý, predseda spoločnosti infekčného lekárstva Českej lekárskej spoločnosti Jana Evangelistu Purkyně.

Podľa neho sa infikovaný pacient nachádza v Ústrednej vojenskej nemocnici v Prahe. Informáciu ako prvý priniesol portál Seznam Zprávy. „Môžem potvrdiť, že v Českej republike sa potvrdil prvý prípad opičích kiahní,“ uviedol Dlouhý.

„Pacienta musia vyšetriť na infekčnom oddelení. Prípady v Európe boli doteraz veľmi mierne a pacientov sa dalo liečiť doma. Po vyšetrení však bude musieť pacient zostať v izolácii niekoľko týždňov, kým slizničné a kožné lézie nevymiznú. Rovnako treba sledovať jeho kontakty a prípadne ich poslať do karantény,“ povedal lekár Milan Trojánek.

Hovorca ministerstva zdravotníctva Ondřej Jakob uviedol, že nie sú k dispozícii údaje o tom, či vakcíny proti kiahňam chránia aj pred opičími kiahňami.

Odborníci však dospeli k záveru, že by mohli mať účinnosť vzhľadom na podobnosť vírusu, povedal Roman Chlíbek, predseda Českej vakcinologickej spoločnosti. Podľa neho však ľudia, ktorí sa očkovali pred rokom 1980, keď v Česku a na Slovensku skončilo povinné očkovanie, nemajú už prakticky žiadnu ochranu.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok oznámila, že eviduje 131 potvrdených prípadov opičích kiahní a 106 podozrivých prípadov v 19 krajinách, kde sa táto choroba bežne nevyskytuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet